Помпео: Путин е заплаха за демокрациите

Не си правете илюзии, каза държавният секретар на САЩ в Братислава

Помпео: Путин е заплаха за демокрациите | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин е заплаха за демокрациите по света. Това каза държавният секретар на САЩ Майк Помпео пред студенти по журналистика в Братислава. Словашката столица е втора стъпка от европейската му обиколка в пет страни, три от които в Централна Европа.

"Владимир Путин е решен да подкопае демокрациите по света, не си правете илюзии! Ние трябва да бъдем много откровени по този въпрос", каза Помпео, цитиран от АФП. Той отправи предупреждение към словаците да се предпазят срещу икономически и други средства, разгърнати от Китай, за да се създаде зависимост и да се манипулира политическата система.

По-рано днес Помпео имаше срещи поотделно със словашките лидери. Пред президента Андрей Киска той заяви, че "твърде отдавна Америка не е била дълбоко ангажирана тук".  Това е първата визита на държавен секретар на САЩ в Словакия от 14 години. Помпео разговаря и с петима бивши политически затворници пред мемориала "Порта към свободата" при границата с Австрия, където бяха убити 400 души между 1945 и 1989 г. при опити да проникнат през Желязната завеса. На тази среща той каза, че "тук, където някога е имало бодлива тел и въоръжена охрана, днес свободно преминават хора, стоки и информация", предаде Дарик радио. "САЩ стоят редом до словашкия народ като приятели и партньори през последните 30 години и ще продължим да го подкрепяме и в следващите десетилетия", допълни Помпео.

Първата стъпка от обиколката на Помпео Унгария. Зависимостта от природния газ на Москва и приятелството между политическото ръководство на Унгария и руския президент Владимир Путин представлява риск за унгарската национална сигурност, каза в Будапеща държавният секретар на САЩ.

„Не трябва да оставяме Путин да вбива клинове между приятели в НАТО“, заяви Помпео по време на съвместната пресконференция със своя унгарски колега Петер Сиярто. От своя страна Сиярто заяви, че критиките на Запада към дипломацията на Будапеща са в грешната посока, тъй като други европейски държави също сключват енергийни сделки с Русия. „Има безподобно лицемерие и политическа коректност на европейската политическа арена“, заяви той.

От Словакия Помпео заминава за Полша, където утре и в четвъртък ще се състои конференция за влиянието на Иран в Близкия Изток. Визитата на Помпейо в трите централноевропейски страни - Унгария, Словакия и Полша, има за цел противопоставяне на растящото влияние на Русия и Китай в региона, отбелязва АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай