Отиде си човекът с петте мозъка

Мъри Гел-Ман влиза в колеж на 15, получава Нобеловата награда за физика на 40

Отиде си човекът с петте мозъка | StandartNews.com
Мъри Гел-Ман влиза в колеж на 15, получава Нобеловата награда за физика на 40

Един от безспорните гении на съвременната наука Мъри Гел-Ман си отиде днес. Човекът, с петте мозъка, както го наричаха физиците, получи Нобелова награда през 1969 година за класификация на елементарните частици и тяхното взаимодействие. Но заедно с това остава и един от най-тачените консултанти по изследване на околната среда, безспорен познавач на произхода на езиците и един от най- космополитните учени. Той е съосновател на Института в Санфа Фе и откривател на кварка - фундаменталната частица.

Гел-Ман почина четири месеца преди да навърши 90 години. Роден е на 15 септември 1929 година в Ню Уорк, в самото начало на Голямата депресия. Родителите му са еврейски имигранти, преселили се от Австрия по време на Първата световна война. За да даде бъдеще на сина в гладните години, баща му от малък започва да го насочва към природните науки и най-вече - математиката. Още в първите години на началното училището го наричат вундеркинд, защото решавал гимназиални задачи. Учителката му била поразена, когато Гел-Ман й показал книга на Силванус Томпсън, но с гордост й съобщил, че неговият учебник по смятане е остарял, затова той е открил свой метод. Все пак Томпсън, особено по това време, е бил почитан като един от най-елитните членове на на Кралското общество във Великобритания, докато Гел-Ман е бил едва на 7 години.
Затова и с лекота постъпил в Йейл още на 15 години. Избира да учи физика за ужас на баща си, който до последно настоявал сина му да запише техническа специалност, за да има сигурна професия. Четири години по-късно Гел- Ман става бакалавър и опровергава всички страхове на баща си. Няколко университета го канят да продължи обучението си в тях и така, на 22 години той завършва докторска степен в Технологичния университет на Масачузетс, а на 26 години вече е професор в Чикагския университет.

Едва на 23 години той прави революция във физиката, като решава ключова мистерия- открива и доказва ново свойство на елементарните частици и въвежда ново квантово число - странност. Малко по-късно заедно с още един безспорен корифей - Абрахам Пайс, създават нова теория за елементарните частици, която полага основата на много открития във физиката през последните 60години. Теорията на кварките на Гел-Ман придобива световна популярност.

Когато получава Нобеловата награда, той е едва на 40 години, но изправя на крака всички светила на природните науки. Взима отличието за новото свойство на елементарните частици, но остава недоволен, че светът не е обърнал внимание на другото му откритие - теорията на кварките. Затова и в речта си заявява самонадеяно към журито: не сте взели предвид най-голямата ми теория, значи, ще се върна за втора награда скоро. Макар че това не случва, Гел-Ман си остава един от шестимата физици, удостоени с най-голямата награда през последните 25 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай