По погрешка поставиха петорна ваксина на служители

Осем работници в старчески дом в Германия са инжектирани с по пет дози от ваксината

По погрешка поставиха петорна ваксина на служители | StandartNews.com

Осем работници в старчески дом в Германия са инжектирани случайно с по пет дози от ваксината срещу ковид-19. До момента не са отчетени сериозни признаци на влошаване на здравословното състояние при нито един от тях, съобщи АФП.

Седемте жени и един мъж на възраст между 38 и 54 години работят в дом за пенсионери в град Щралзунд в североизточна Германия.

Така те са попаднали в приоритетната група за ваксиниране и са сред първите, на които е поставена ваксината на „Пфайзер” и „Бионтек”. Това е станало в неделя.

По погрешка обаче им е била сложена петорно по-голяма от препоръчаната доза, съобщиха местните власти.

Грешката е била установена почти веднага. Четирима от работниците са приети в болница за наблюдение с леки грипоподобни симптоми, докато останалите са изпратени вкъщи.

Преди стартирането на ваксинационни кампании в няколко европейски държави през уикенда, германската компания „Бионтек” съобщи, че по време на тестовете на доброволци са инжектирани по-големи от препоръчителните дози и това не е предизвикало сериозни странични ефекти.

В конкретния случаи с работниците от старческия дом се касае за човешка грешка. Ваксината се доставя във флакони, всеки от които съдържа по пет дози.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай