Пищно погребение за Царя на крадците

Властите в Тюмен очакваха за погребението на "вор в законе" Зятек да дойдат престъпни босове от цялата страна

Пищно погребение за Царя на крадците | StandartNews.com

Стотици руснаци дойдоха на погребението на Царя на крадците Владимир Зятков (Зятек) - известен като „вор в законе“ (висш шеф в организираната престъпност). То се проведе в Ишим, област Тюмен, съобщава Ura.ru.

Автомобили, пристигнали от различни региони на Русия, дори създадоха задръстване, което много рядко се случва в Ишим, каза един от местните жители. „На погребението имаше много хора. (...) Имаше и много местни жители “, каза източникът.

Друг жител на Ишим каза пред изданието, че смъртта на Зятков е истински шок за гражданите. „В Ишим много жители се гордеят, че Зятек е техен сънародник и се отнасят с голямо уважение към него. Жителите на Ишим често се обръщали към него за помощ при разрешаването на различни въпроси и спорове. А той винаги вземаше справедливи решения ”, каза местен жител.

По-рано стана известно, че в Ишим, преди погребението на Зятков, са се събрали спецполицаи. Твърди се, че властите очакваха пристигането на престъпни босове от цяла Русия, затова решиха да засилят мерките за сигурност в града.

Зятков загина на 9 септември след инцидент в Черна река в Сургут. На този ден той, заедно със семейството и приятелите си, сред които беше и охранителят му, отидоха с лодка да берат гъби. Зятков, пиян, управлявал лодката, когато тя се сблъскала с друга баржа. Той и още трима души, включително съпругата на бодигарда му, са били убити . Хоспитализирани са четирима души.

Зятков беше на 65 години, имаше няколко присъди, включително за убийство на човек. Той излежа 12 години в колония със строг режим. Първото му задържане е когато е на 19-годишна възраст.

„Вор в законе“ е съветски феномен. Появява се през 1930-е години – това са хора, които не приемат съветската власт и се захващат с криминални дела. „Вор“ (крадец) – това не е професия, а титла, зад която стои „воровской закон“.  Тази титла им давала право да се изявяват като арбитри в криминалния свят.

И досега се е съхранила традицията за "коронясването" на „вор в законе“. Авторитетите се събират, споделят препоръки, след това се взема решение. Това се прави на тихи места, където няма много хора: срещат се в някой хотел или скъп ресторант (страничен наблюдател дори не може и да предположи какво се случва), на кораб или в гробищата. 

За всекиго цената е различна. Който не е достоен за титлата „вор“, няма да я купи и за милион, но пък на заслужаващите тя може да струва няколкостотин хиляди, разказват запознати с тайния живот в престъпните организации.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай