Парламентът в Лондон отказа избори на 12 декември

299 депутати подкрепиха изборите, 70 гласуваха против, останалите се въздържаха

Парламентът в Лондон отказа избори на 12 декември | StandartNews.com

Членовете на британската Камара на общините отказаха да подкрепят искането на премиера Борис Джонсън за провеждане на извънредни общи избори на 12 декември.

В отговор на вота Борис Джонсън заяви, че ще внесе проектозакон за изборите, за одобрението на който няма да е необходимо мнозинство от две трети, каквото бе необходимо при днешното гласуване.

299 депутати подкрепиха изборите, 70 гласуваха против, останалите се въздържаха.

Борис Джонсън имаше нужда от 434 гласа или две трети от депутатите. Сега обаче той заяви, че ще се опита по друг път за прокара искането си, а именно като внесе проектозакон и при това положение ще му бъде необходимо само обикновено мнозинство.

Ако либерал-демократите и шотландските националисти решат да го подкрепят, каквито намерения те по принцип имат, тогава може и да успее.

По-рано Борис Джонсън писа до ЕС, че приема новото отлагане на Брекзит до 31 януари, но уточни, че то е било „наложено“ на правителството му от парламента.

Лидерът на основната опозиционна Лейбъристка партия Джеръми Корбин обаче заяви, че въпреки сигнала, че премиерът приема отлагането, той продължава да не вярва на Борис Джонсън, защото още няма правно потвърждение от Даунинг стрийт.

Лидерът на парламентарната група на шотландските националисти Иън Блекфорд заяви, че те са готови да подкрепят либерал-демократите и техния план за избори, който обаче предвижда те да бъдат преди Брекзит да се е случил. Неговата партия освен това иска да се даде право на глас на 16 и 17-годишните, както и на гражданите от ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай