Операция "ваксина". Има ли тайни?

Отдавна имаше планове за евроваксинация

Операция "ваксина". Има ли тайни? | StandartNews.com

Много преди Европа да се сблъска с втората вълна на Covid-19, Европейският съюз вече бе разработил своя "ваксинална стратегия".

Още през юни на Европейската комисия бе възложено да договори предварителни поръчки за евентуални ваксини.

Позволявайки на Еврокомисията да поръча предварително стотици милиони дози, успяхме да се възползваме от ударната сила на единния пазар с 512 млн. потребители". Дотолкова, че цената ще бъде една и съща както за българите, така и за германците.

Въпреки че Брекзит ще стане официален от февруари, 27-те позволиха на Обединеното кралство да се присъедини към ваксиналната стратегия на ЕС. То не изчака зелената светлина на Европейската агенция по лекарсвата, за да одобри ваксината на "Пфайзер-Бионтек"

Главната преговаряща за ЕС, еквивалентът на Мишел Барние за Брекзит, е Сандра Галина. Тази очарователна, приветлива и земна италианка е точно обратното на представата за брюкселски технократ.

Не би могъл да се намери по-опитен в Еврокомисията, за да седне срещу преговаряващите от Биг Фарма.

Как бяха избрани първите партньори в преговорите? "Определихме критерии като бързина на разработване на ваксината, разнообразие от технологии и научни подходи, така че да ни дадат най-големи шансове да получим ваксина или пък капацитет за доставка на значителен брой дози", обяснява еврокомисарят по здравеопзването Стела Кириакидис.

Но цената на ваксината остава тайна "засега", въпреки исканията за прозрачност, които отправя Европейският парламент. Според агенция "Ройтерс" цената, договорена между ЕС и "Пфайзер", е 15,50 евро на доза.

Засега Урсула фон дер Лайен дава достъп само на няколко грижливо подбрани депутати до договорите за предварителни поръчки в сигурна стая. Както някога с работните документи за договора ТАФТА с американците...

Еврокомисията обяснява, че тайната е необходима за качеството на преговорите, "но когато всичко приключи, прозрачносттта, която е правило, когато става въпрос за европейските пари, ще бъде възстановена", уверява антуражът на Урсула фон дер Лайен.

"Оказахме натиск върху лабораториите, за да получим достъпна цена", уверяват от кабинета на еврокомисаря по здравеопазването.

Съобщението на "Пфайзер-Бионтек" за 90% успешна ваксина ускори подписването на договора от ЕК с два дни закъснение за 200 млн. дози с опция за 100 млн. дози допълнително.

. Председателката Урсула фон дер Лайен оказа натиск върху екипите и смъмри близките си съветници, които от самото начало не вярваха много на тази фирма

След това Европейската комисия одобри пети договор с европейската фармацевтична компания "Кюрвак" за 225 млн. дози и до 180 млн. допълнителни дози, след като ваксината покаже своята сигурност и ефективност. Договорът с "Модерна" (80 млн. дози и опция за 80 милиона допълнително) позволява на всички държави-членки да купят ваксината.

Така че въпросът е следният: кога операция "ваксина" ще се смята за завършена, за да се установи прозрачност?

На този етап фармацевтичните компании си разделиха над 2 млрд. евро в предварителни поръчки.

Засега е трудно да се установи непоклатима стратегия за ваксинация, тъй като не знаем характеристиките на бъдещите ваксини. Това, което знаем, е, че те няма да имат еднаква ефективност спрямо населението (70 или 95%), еднаква продължителност на имунизацията (два месеца, шест месеца, една година, десет години?). Ще успеят ли да предотвратят предаването на вируса? .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай