ООН: Спрете войните, врагът е вирусът

Яростният вирус нагледно демонстрира безумието на войната, каза Антониу Гутериш

ООН: Спрете войните, врагът е вирусът | StandartNews.com

Незабавно спрете всички военни конфликти по света, истинският враг е COVID-19. Това призова Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той настоя всички държави да почерпят вдъхновение от коалициите и диалога, които бавно се формират между враждуващите страни.

„Нашият свят е изправен пред общ враг: коронавирусната инфекция COVID-19. Вирусът заразява всички, независимо от етническа или групова принадлежност, националност или религия. Той безмилостно удря всички“, каза в специално обръщение Гутериш. И допълни: „Междувременно в целия свят бушуват въоръжени конфликти. Най-уязвимите - жени и деца, хора с увреждания, най-низките социални общности и разселени хора - плащат най-високата цена. Те също са в най-голяма степен са изложени на риск да станат жертви на катастрофалните ефекти от коронавирусната инфекция COVID-19“.

В разкъсаните от войната страни здравните системи са в колапс, категоричен е генералният секретар на ООН. Здравните работници, които и без това са малко, често са обект на нападения. Бежанците и другите лица, изселени от насилствени конфликти, са двойно уязвими.

Яростният вирус нагледно демонстрира безумието на войната. Ето защо днес призовавам за незабавно глобално прекратяване на огъня във всички краища на света. Дойде време за спиране на въоръжените конфликти и заедно да се съсредоточим върху истинската борба в нашия живот. Апелирам към враждуващите страни: спрете военните действия, оставете недоверието и враждата, накарайте оръжията да замълчат, спрете артилерийските стрелби, спрете въздушните удари“, призова Гутериш. Според него това е изключително важно, за да могат да се създадат коридори за предоставяне на жизненоважна помощ, да се създадат ценни възможности за дипломация и да се даде надежда на онези, които са най-уязвими от коронавирусната инфекция COVID-19.

Гутериш настоя още всички държави да почерпят вдъхновение от коалициите и диалога, които бавно се формират между враждуващите страни, за да се осигурят съвместни подходи в борбата срещу коронавирусната инфекция. „Ние обаче се нуждаем от много повече“, заключи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай