Няма сделка между Мей и опозиция

Преговорите между консерваторите и лейбъристите без споразумение

Няма сделка между Мей и опозиция | StandartNews.com

Мей съставя график за избиране на неин наследник

Разговорите за компромиса около Brexit между британския премиер Тереза Мей и опозиционния лидер Джереми Корбин пропаднаха в петък, след шест седмици на безплодни преговори, предават световните агенции.
В писмо до Мей Корбин написа, че разговорите са отишли „възможно най-далеч” и той не е убеден в сигурността на правителството. Според него всяка договорка, която евентуално може да се постигне, може и да бъде прекратена заради ерозията на доверието към министър-председателя.
Лидерът на лейбъристите казва още, че разговорите са били „детайлни” и „конструктивни”, но имало области, в които не се стигнало до консенсус и двамата политици не успели да затворят "огромната политическа пропаст" помежду си. Корбин добавя, че нерядко предложенията на преговарящия екип на Мей били публично оспорвани от членове на кабинета.
От "Даунинг стрийт" 10 все още не са коментирали писмото на Корбин, предава БГНЕС.

Вчера вечерта британският премиер съобщи, че ще състави график за избиране на неин наследник. Графикът с всички процедури ще бъде обявен след четвъртия вот за сделката на Мей в парламента в началото на юни. По-рано тя обеща, че ако сделката отново бъде отхвърлена, ще се оттегли от поста си.
Според влиятелния лейбъристки депутат Хилари Бен при провал на преговорите между правителството и опозицията е вероятно да се стигне до нов референдум за членството на страната в ЕС.
„Има само два възможни изхода от кризата около Брекзит: или парламентът ще приеме споразумение за излизането от ЕС, или ще трябва отново да се обърнем към британския народ и да го помолим да направи избор. И аз мисля, че перспективата за потвърдителен референдум става по-близка, въпреки че за това все още няма мнозинство в парламента“, каза Бен.
Генералният директор на Конфедерацията на британската индустрия Каралайн Феърбеърн окачестви като „абсолютно бедствие за бизнеса“ продължаващия политически хаос около Брекзит.
Новината, че преговорите ще приключат без споразумение, не е изненадваща, като се има предвид вековната вражда между двете основни политически партии. И консерваторите, и лейбъристите са съгласни, че трябва да бъде намерен общ път за излизане от кризата, но евентуална сделка, която не се одобрява от много депутати, би довела до разцепване и на двете партии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай