Ново напрежение Путин-Ердоган. Какво се случва?

Турските домати в Москва се оказахазагнили и с вируси

Ново напрежение Путин-Ердоган. Какво се случва? | StandartNews.com

 

Русия вдигна с още една степен напрежението в отношенията си с Турция непосредствено преди пристигането на турския държавен глава Реджеп  Ердоган в Сочи. В сряда там се очаква да започнат разговорите му с руския президент Владимир Путин.

Московските контролни органи обявиха, че са открили обезпокоително гниене на плодовете и доматите, които се внасят от Турция. Нещо повече, в доматите имало вирус, който е открит за първи път и са под карантина, пише лента ру.

Това е вторият случай само за година, когато Русия ограничава вноса на плодове и зеленчуци от южната ни съседка. През декември бяха спряни в Москва доматите от Измир и Анадолската провинция. Санкциите съвпаднаха с конфликта на Горни Карабах, в който Турция зае ключова позиция.

Сега, вирусите по доматите бяха открити дни след острото изказване на президента Ердоган по време на Годишното съброние на ООН. Той заяви, че трябва да се съхрани териториалната цялост на Украйна.

Новината за очаквано спиране на вноса на домати от Турция рязко контрастира с изказването на Ердоган, че акцент в разговора му с Владимир Путин е амбицията търговският оборот между страните да достигне 100 милиарда долара годишно.

Турският президент обави още, че очаква по време на срещите в Сочи "да види друг подход" от Русия в Сирия, предава TACC.

"В Сирия режимът на президента Башар Асад представлява заплаха за южните части на страната ни. Очаквам различни подходи от Русия като приятелска страна - като например проява на солидарност към нас", поясни турският президент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай