Норвегия дава 100 млн. евро срещу сексуалното насилие

В момента 140 милиона души по света са засегнати от хуманитарни кризи

Норвегия дава 100 млн. евро срещу сексуалното насилие | StandartNews.com

Всяка трета жена в света е подложена на сексуално  насилие

Норвегия предвижда разходи от 100 милиона евро в продължение на три години за борба със сексуалното насилие и насилието, основано на междуполовата неравнопоставеност при хуманитарни кризи, засягащ милиони.

"Сексуалното и свързаното с половата неравнопоставеност насилие унищожава хората, разрушава местните общности и е изключително трудно да се поправят нанесените от него вреди", каза норвежкият външен министър Ине Ериксен Сорейде.

"Затова трябва да направим повече, за да го предотвратим," обясни Сорейде на откриването на международна конференция в Осло за повишаване на информираността и средствата.

Богатата скандинавска страна обещава един милиард крони (102,5 милиона евро) между 2019 и 2021 г., от които 350 милиона крона тази година.

Всяка трета жена в света е подложена на сексуално или свързано с пола насилие в някакъв момент от живота си, твърдят от ООН, явление, което се изостря по време на хуманитарни кризи.

В момента 140 милиона души са засегнати от хуманитарни кризи, включително около 35 милиона жени и момичета в репродуктивна възраст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай