Ноам Чомски: Белият дом е в ръцете на социопат

Чомски казва, че в Щатите няма съгласувано ръководство и се действа хаотично

Ноам Чомски: Белият дом е в ръцете на социопат | StandartNews.com

САЩ действа хаотично, без федерален план срещу пандемията от коронавирус, намалява финансирането на общественото здравеопазване и игнорира изменението на климата, заяви американският философ, лингвист и политолог Ноам Чомски. 91-годишният интелектуалец каза това в интервю за АФП.

От два месеца той е „под ключ” в град Тусон, Аризона, със съпругата си бразилката Валерия, кучето си и папагал, който може да каже „суверенитет“ на португалски.

На въпрос как би сравнил ситуацията в САЩ с тази в другите страни по света, Чомски казва, че в Щатите няма съгласувано ръководство и се действа хаотично.

„Президентството, Белият дом, е в ръцете на социопат-мегаломан, който не се интересува от нищо, освен от собствената си власт, изборна перспектива – не се интересува какво ще се случи със страната, света. Самият президент заяви, че това не е негова работа. Казва, че федералното правителство не може да направи нищо. Има 90 000 смъртни случая и ще има много повече …. Няма координиран план.”

Според Чомски Тръмп е „демонтирал” цялата машина за предотвратяване на пандемията. Поради отказа на президента за съвместна работа с Китай по идентифициране на вируса, САЩ се оказали единствено неподготвени за пандемията. „Това е приватизирано общество, много богато, с огромни предимства – много повече от която и да е друга държава – но се задушава от личния контрол.” Професорът отбелязва и липсата на „универсална система за здравеопазване”.

Той допълва: ”Колкото и тежка да е тази пандемия, това не е най-лошият проблем. Ще има възстановяване от пандемията със сериозна цена … но няма да има възстановяване от топенето на полярните ледени шапки и покачването на морското равнище и другите вредни ефекти от глобалното затопляне.”

Ученият предупреждава срещу допускане на „контрола на огромните технологични компании” върху живота на хората по земята. И това ще се случи, според думите на Чомски, „освен ако хората не го спрат”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай