Нетърпение в Турция за съдбата на храма Св. София

Държавният съвет, висшият административен съд на Турция, трябва да вземе решение на 2 юли

Нетърпение в Турция за съдбата на храма Св. София | StandartNews.com

В идните дни Държавният съвет, висшият административен съд на Турция, трябва да вземе решение относно храма "Света София" в Истанбул.

Съветът трябва да се произнесе по иск за отмяна на решение от 24 ноември 1934 г. на министерския съвет за превръщане на храма в музей.

Вестиците в Турция напомнят за учредителния документ на джамията "Света София", в който султан Мехмед Втори Завоевателя проклина всекиго, който дръзне да промени предназначението на храма да служи на исляма. Храмът е окачествяван като символ на завоюването на Константинопол от османците и определя превръщането му в музей през 1935 г. като акт на авторитарния еднопартиен режим на Народнорепубликанската партия (НРП, сега в опозиция, бел.ред.), целящ да "направи мили очи на Гърция".

"Нашият мюсюлмански народ очаква да бъде прекратено пленничеството на "Света София", отбелязва в. "Милиет". Вестникът цитира и думите на историка Явуз Бахадъроглу, който отбелязва, че "там, където някога Завоевателят, ходжите и армията му са скланяли глава към земята в молитва, внуците им сега газят с крака".

"Вече е време да се избавим от проклятието на Завоевателя, като сложим край на тази трагедия", смята историкът.

Бахадъроглу изтъква, че "Света София" е собственост на Турция и въпросът за превръщането й отново в джамия не засяга никой друг народ.

Неговият колега Мустафа Армаган споделя това негово мнение.

"Завоевателят ни е подарил "Света София" като джамия. През последните десет години ние счупихме оковите на опекунството и вътре (в страната) и навън. Турция е достигнала нивото на самоувереност да отвори "Света София" (като джамия)", посочи той.

Темата днес разработва на първата си страница и в. "Йени шафак", като напомня, че предстои "критична седмица" за "Света София". На 2 юли ще бъде взето решението по делото с искане "Света София" отново да започне да служи като джамия. Очаква се решението да бъде огласено още в четвъртък, когато ще се състои заседанието, или в близките дни след това, уточнява вестникът.

Храмът "Света София" в Истанбул е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци е превърнат в джамия, а от 1934 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба. "Света София" се смята за един от символите на православието и на Византия и намеренията за обратното й превръщане в джамия са чувствителна тема, особено в Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай