НАТО проговаря и на македонски

Гърция против използването на термина "македонски език"

НАТО проговаря и на македонски | StandartNews.com

НАТО ще проговори и на македонски. Северноатлантическият алианс ще започне да използва термина "македонски език" след пълното завършване по процедурите, изисквани от Преспанския договор, съобщава Македонската информационна агенция, цитирана от Канал 3.

Това отговорили официални лица от Алианса на запитване на македонски журналисти защо по време на излъчването на подписването на протокола по присъединяване на Македония от 29-те страни-членки другите езици са били изписани, а вместо "македонски" имало картинка на знамето на страната.

От НАТО обяснили, че въпросът е чисто технически и когато завършат всички административни стъпки по влизането в сила на Преспанския договор, на сайта на НАТО ще пише "македонски език".

Неофициално, обаче, имало натиск от Гърция да не се използва този термин, защото бил "деликатен", а в гръцкия парламент все още предстои ратифицирането на протокола по присъединяването. От НАТО не искали остри реакции, които биха могли да застрашат процеса за присъединяване на Македония, твърдят от МИА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай