Над 10 000 заразени само в Ню Йорк

По всяка вероятност положението в мегаполиса ще стане като в Италия - няма особени мерки до момента

Над 10 000 заразени само в Ню Йорк | StandartNews.com

Властите на щата Ню Йорк регистрираха през изтеклото денонощие 3254 нови случая на заразяване с коронавирус и с това общият брой болни там нарасна от 7102 на 10 356. Това заяви днес пред журналисти губернаторът Андрю Куомо, цитиран от ТАСС.

"В Ню Йорк има повече заразени с коронавирус отколкото във всеки друг американски щат - подчерта той. - Вирусът се разпространява при висока плътност на населението", каза още Куомо.

От общо 10 356 случая 6211 са в град Ню Йорк - най-големия мегаполис в САЩ. По данни на университета "Джонс Хопкинс", чиито изчисления се базират на официална информация, новият вирус е причинил смъртта на най-малко 46 души в щата Ню Йорк.

Щатските власти търсят по целия свят крайно необходимите медицински материали и проучват къде в мегаполиса и предградията му може да бъдат издигнати полеви болници, допълва АП. Целта е капацитетът за болнично лечение бързо да се увеличи от около 50 000 до 75 000 легла, посочи Куомо. В щата вече са хоспитализирани 1600 души заради коронавируса.

Куомо съобщи още, че властите на щата са отправили до законодателите, които го представляват в Конгреса, молба да внесат поправки в приетия закон за федерално подпомагане в контекста на коронавируса. Заради технически подробности в текста щат Ню Йорк няма право да получи такава подкрепа, а "това са над 6 милиарда долара, това са значителни средства", обясни губернаторът.

Същевременно губернаторът на Ню Джърси Фил Мърси подписа указ, нареждащ всички търговци на дребно, чиято дейност не е от първостепенно значение за всекидневието, да затворят магазините си, а почти всички жители на щата да останат по домовете си, информира Ройтерс. Указът обхваща близо 9 милиона жители на щата с изключение на работещите в услуги от първостепенно значение като здравеопазването и хранителния сектор.

Забраняват се всички събирания, включително сватби и купони.

В САЩ са регистрирани до момента 19 624 случая на заразяване с новия вирус и най-малко 260 души са починали, сочат последни данни на университета "Джонс Хопкинс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай