Мощен трус удари Турция и Иран, има жертви

5,7 по рихтер да разтърсили голям регион, обхващащ територии от двете държави

Мощен трус удари Турция и Иран, има жертви | StandartNews.com

Най-малко 7 души са загинали от земетресението с магнитуд 5,7 по Рихтер, което тази сутрин разлюля граничен район на Турция с Иран, предаде Ройтерс.

Вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу заяви, че най-малко 7 души са загинали, сред които 3 деца, а 5-има ранени са настанени в болници. Той посочи, че около 1000 сгради са с различни щети, включително срутени в резултат на плиткия трус, както и че има затрупани хора под развалините.

Епицентърът на земетресението на иранска територия бил на дълбочина 5 км, на 141 км западно от град Тебриз, както и на 10-ина километра от границата с Турция.

Видеокадри от Турция показаха хора да копаят с лопати в развалини, разрушени външни стени на домове, пукнатини по пътища и жители, стоящи навън в снега. Според турската държавна телевизия земетресението е засегнало 40-ина села в Турция, имало и рухнали сгради в град Ван.

Двадесет и пет души са ранени, заяви Моктада Халеди, говорител на иранската Национална служба за спешна помощ. Седем човека са хоспитализирани. Трусът е разрушил все още неустановен брой къщи в четири села близо до епицентъра.

Ирански представител заяви пред държавната телевизия, че в страната „вероятно ще има жертви и щети“. Според него в 43 села в граничния район са претърпели щети между 10% и 100%.

Иран е изпратил спасителни екипи към района на земетресението, което било най-силно в ненаселен район на провинция Западен Азербайджан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай