Министърът на правосъдието на Южна Корея подаде оставка

Причината е разрастващ се корупционен скандал около семейството му

Министърът на правосъдието на Южна Корея подаде оставка | StandartNews.com

Разследват го за съмнителни финансови транзакции 

Министърът на правосъдието на Южна Корея Чо Гук подаде оставка днес, само месец след като зае поста, заради разрастващия се корупционен скандал около него и семейството му, предадоха ДПА и Ройтерс.

Опозицията обвини 54-годишния Чо за неправомерно поведение на фона на разследването срещу негови роднини за съмнителни финансови трансакции и несправедливо получени академични облаги.

В изявление министърът заяви, че се оттегля, за да не бъде в тежест за президента Мун Дже-ин, който го назначи на поста едва през септември. Мун прие оставката и поиска извинение, че с назначението е предизвикал възмущение сред обществеността.

Миналата седмица хиляди южнокорейци излязоха на улиците, за да поискат оставката на Чо Гук. Те призоваха и президента да се оттегли.

Приближеният до Мун Чо бе назначен на 9 септември за министър на правосъдието със задачата да проведе реформа в прокуратурата, която според критици е податлива на политически натиск. Назначението обаче също предизвика критики, като се чуха гласове, че новият министър не е достатъчно квалифициран за поста.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай