Метеорит колкото футболна топка падна в Индия

В момента космическата скала е изложена в музея на Бихар

Метеорит колкото футболна топка падна в Индия | StandartNews.com

Метеорит колкото футболна топка се е разбил в оризово поле край село в източната част на Индия, съобщава БГНЕС. Скалата се е приземила в село Махадева в щата Бихар, тежи 13 кг и има свойствата на магнит, посочва в свое изявление губернаторът на щата.

В момента космическата скала е изложена в музея на Бихар, но ще бъде транспортирана до научния център „Шрикришна“ за анализ, където ще бъде потвърдено със сигурност дали става дума за метеорит, заявява още губернаторът Нитиш Кумар.

Въпреки че изглеждат като обикновено парче скала, метеоритите често са доста по-тежки и външната им обвивка е обгорена и изглежда „по-блестяща“. Освен това те имат и магнитни свойства.

„Метеоритите са от особен интерес за изследователите, които ги проучват, за да получат информация за сформирането и еволюцията на Слънчевата система“ заяви Стивън Ехлерт от Института за метеорити към НАСА.

По своята същност метеоритите са „космически скали“ – отломки от комети или астероиди, които са в орбита около Слънцето, пише TrafficNews.  Те се превръщат в метеори, или падащи звезди, когато навлизат в земната атмосфера и изгарят преди да паднат на повърхността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай