Макрон за пожара: Цяла Франция е разстроена!

Президентът съобщи, че пътува към мястото на пожара на Нотр Дам

Макрон за пожара: Цяла Франция е разстроена! | StandartNews.com

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че пътува към мястото на пожара. В Туитър той написа: "Толкова съм тъжен да видя, че тази част от всички нас, е изгоряла напълно" и допълни, че цялата нация е разстроена от случващото се и каза, че в мислите си е с всички католици и с всички французи, предаде Франс прес.

Германският външен министър Хайко Маас каза, че пожарът в "Нотр Дам" е удар в сърцата на германците изрази подкрепа с Франция, предаде Франс прес.

"Обхванатата от пламъци "Нотр Дам" поразява сърцата ни. Нашите мисли са с всички спешни служби и с нашите френски приятели. Надяваме се, че пожарът няма да вземе жертви", се казва в Туитър пост на Маас.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че "Нотр Дам" е символ на Франция и на "нашата европейска култура", предаде Франс прес.

"Тези ужасяващи кадри на "Нотр Дам" в пламъци ме поболяват. "Нотр Дам" е символ на Франция и на нашата европейска култура. В мислите си сме с нашите френски приятели", написа в Туитър говорителят на Меркел - Щефен Зайберт.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също изрази съпричастие по повод пожара, предаде ТАСС. "Катедралата на Света Богородица - това е катедралата на цяла Европа. Ние сме сега с Париж. Моите съболезнования към френския народ", написа той в Туитър.

Противоречиви са информациите за състоянието на покрива, дали е рухнал напълно или частично и до каква степен е засегната и долната част на храма. Телевизионни кадри показват пламъците да напредват надолу в храма.

Прокуратурата е започнала разследване на причините за пожара, предаде Ройтерс. Засега няма данни за загинали и ранени. Причините за пожара остават неизвестни на този етап, предаде Асошиейтед прес.

Катедралата беше в процес на обновление, припомнят агенциите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай