Макрон вдигна мерника на "Пегас"

Френският президент нареди разследвания по случая с подслушване

Макрон вдигна мерника на "Пегас" | StandartNews.com

Френският президент Еманюел Макрон нареди поредица от разследвания по случая с подслушване с помощта на израелската електронна система за шпионаж "Пегас". Според Ройтерс премиерът Жан Кастекс е съобщил това в ефира на местната телевизия, предава ТАСС.

Във вторник „Льо Монд“ съобщи, че един от телефонните номера на Макрон е в списъка на мароканските разузнавателни агенции за организиране на наблюдение с помощта на „Пегас“. Освен това списъкът включва номера на бившия премиер Едуар Филип и 14 министри.

"Ако тези факти бъдат потвърдени, би било много сериозно“, цитира изданието изявлението на Елисейския дворец. „Необходимо е да се установи истинската картина във връзка с това разкритие."

По-рано неправителствената организация „Забранени истории“ и 17 медии по света публикуваха разследване, в което се твърди, че редица държави са шпионирали голям брой хора по света, използвайки израелски шпионски софтуер за мобилни телефони, разработен от NSO Group. Правото на използване на тази система се предоставя изключително на държави и правителствени агенции със специално разрешение от израелското правителство, издадено за всеки отделен случай. Според френски журналисти е организирано наблюдение от редица страни, включително на около 1000 телефона във Франция, сред които има и устройства, използвани от журналисти.

Според неправителствени организации французите са подслушвани от Мексико, Индия, Мароко и Унгария. Някои от тези държави категорично отрекоха каквото и да било участие.

Във вторник централната прокуратура на страната съобщи, че Франция е започнала разследване на докладваното подслушване на разговори на свои журналисти. Разследването се провежда по подозрение за нарушаване на законите на редица държави, използвали израелската система за подслушване. По-специално става дума за намеса в личния живот, прихващане на кореспонденция, създаване на престъпна група.

Организацията "Репортери без граници" призова Израел да замрази износа на шпионски технологии, докато не бъде изготвена защитна законодателна рамка срещу злоупотреби с подобни софтуери.

В Израел е създадена работна група, която да разследва обвиненията по шпионската афера, съобщава пред Ройтерс анонимен правителствен източник.

Начело на разследването е Националният съвет за сигурност, който отговаря пред премиера Нафтали Бенет и има по-големи правомощия от министерството на отбраната, което контролира износа на продукти от този тип.

Налагане на ограничения на износа на шпионски софтуер е малко вероятен, добавя израелският източник пред Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай