Лукашенко изключи всички телефони за изборите

Счупи всички рекорди по права и свободи

Лукашенко изключи всички телефони за изборите | StandartNews.com

 

Беларус счупи всички изборни антирекорди. Утре, в деня на изборите за президент, властта нареди да бъдат изключени всички стационарни и мобилни телефони, както и интернета в столицата Минск, съобщи кореспондент на „ Московски комсомолец“.

В интервю за руския вестник представител на мобилен оператор заявил, че това важи не само за центъра на града, но и за покрайнините. Смушенията започнали от тази вечер, тъй като в момента тече митинга на кандидатката за президент Светлана Тихановская, основна опонентка на сегашния държавен глава Александър Лукашенко. Той се кандидатира за шести мандат, но цялата му предизборна кампания беше изпълнена с нечувани скандали и погазване на права.

Тихановская е съпруга на арестувания блогър Сергей Тихоновски, който планираше да се кандидатира за държавен глава, но се озова в ареста. Заключителния митинг на жена му сега не може да се излъчва по интернет, защото вече няма връзка. Хората се притесняват да отидат да я слушат, защото може да има последствия за работата им.

Другият претендент за президентството бе бившият шеф на Белгазпромбанк Виктор Бабарико. Той пък бе арестуван по обвиненията за създаване на престъпна група, която искала да изтегли стотици милиони долари в чужбина.  Заради подозрения, че е човекът на Москва, Лукашенко дори провокира международен скандал, че в Беларус влезли руски бойци да го убиват, пък после стана ясно, че войничетата от частната армия на Москва изпуснали самолетния си билет, с който се пребазирали в Африка.

Последният му опонент - основателят на Високотехнологичния парк Валери Церпкало като видя ситуацията, напуска Беларус заради страх от политическо преследване.

Пълната блокировка в Минск ще е утре през целия ден, като Лукашенко нареди през това време и да се преброят бюлетините.

Междувременно депортира всички руски и украински журналисти, които искаха да наблюдават изборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай