Лондон даде нов срок на ЕС

Този месец ще бъде изложен нов „подход“, ако преговорите не успеят да постигнат пробив

Лондон даде нов срок на ЕС | StandartNews.com

Обединеното кралство даде на Европейския съюз нов краен срок от две седмици, за да се съгласи на промяна на Северноирландския протокол или в противен случай рискува да предизвика едностранни действия от страна на Лондон. Това съобщава британският ежедневник The Independent.

Този месец ще бъде изложен нов „подход“, ако преговорите не успеят да постигнат пробив, заявиха министрите от кабинета на Борис Джонсън, като предупредиха, че „примирието“ за охладено месо и лекарства не е успяло да реши кризата, предизвикана от протокола.

Търговската граница, създадена в Ирландско море беше описана като „един от проблемите“. Брандън Луис, министърът за Северна Ирландия, обвини Брюксел в „непримиримост“ в продължаващите разговори и в „неразбиране на чувствителността“ на въпроса в страната. Дейвид Фрост, министърът за Brexit, разкри, че новият „подход“ ще бъде обявен преди депутатите да напуснат Уестминстър за лятната си почивка на 22 юли, съобщи "Фокус".

„Смятаме, че това е от съществено значение за определяне на начина, по който ще продължим през останалата част от тази година“, каза той на събитие, организирано от мозъчния тръст Policy Exchange. Но той беше обвинен в „дълбока нечестност“ заради подписването на протокола, макар да беше ясно, че „твърдият“ Брекзит ще създаде сериозни проблеми. Новата заплаха ще подхрани страха на ЕС, че Обединеното кралство е решено да развали правното споразумение.

Миналата седмица Брюксел се съгласи с искането на Лондон за тримесечно отлагане на забраната за охладеното месо - както и по-опростени правила за транспортиане на лекарства и кучета водачи в Северна Ирландия и за преминаването на шофьори във Великобритания. Според ЕС по-дългият гратисен период трябва да се използва, за да се уговорят търговците на дребно да получават месо от Република Ирландия, както е уговорено в протокола. „Обмисляме следващите си стъпки, обсъждаме с всички онези, които проявяват интерес и мога да кажа днес, че ще изложим внимателно подхода си пред парламента по тези въпроси преди лятната почивка“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай