Лагер в Сибир за карантина срещу COVID-19

Военните помагат на златодобивна компания срещу разпространението на заразата

Лагер в Сибир за карантина срещу COVID-19 | StandartNews.com

Работници от златодобивната мина „Олимпиада“ ще бъдат пращани за 14-дневна карантина в полеви лагер в Сибир, ако са имали контакт със заразени с COVID-19.

Изграждането на лагера с 2000 места в селището Еруда в Северо-Енисейския район на Красноярския край е завършено. Целта е да се помогне за предотвратяване на взрив на коронавирусна инфекция в златодобивно предприятие, съобщиха от Министерството на отбраната на Русия, цитирано от ТАСС.

Във всяка палатка може да бъдат настанени до 20 души, има полева баня и кухня с модерна техника за приготвяне на храна.

Армията съобщи по-рано през седмицата, че е разположила и мобилна полева болница със 100 легла в същото селище. В Северо-Енисейския район са били изпратени над 400 военнослужещи, включително 77 лекари и медицински специалисти, и над 100 единици военна техника.

В понеделник властите на Красноярския край проведоха кризисно заседание заради ситуацията в мина "Олимпиада", където първите случаи на зараза с новия коронавирус бяха регистрирани в началото на май. Временни болници бяха открити на няколко места в мината, по-специално в залите за спорт и в общежития на работниците, съобщиха местните власти.

Мината, която работи от 1996 г., е собственост на компания "Полюс". Генералният директор на компанията Павел Грачов заяви в понеделник, че 866 работници на обекта, на който работят 6000 души, са дали положителен резултат на първия тест за коронавируса. Според руската санитарно-епидемиологична агенция "Роспотребнадзор" при вторите тестове е потвърдена зараза при най-малко 400 от тези 866 работници. Мината работи нормално и всички работници, които не са под карантина, продължават да изпълняват задълженията си, поясни Грачов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай