Криза за паспорти в Северна Македония

Деветчленна комисия трябва да реши кои граждани да получат 3400 паспорта

Криза за паспорти в Северна Македония | StandartNews.com

Ако днес гражданин на Северна Македония поиска да му бъде издаден паспорт, ще му насрочат дата за средата на април. Докато хиляди граждани се мъчат да си извадят лични документи, служебният и предишният министър на вътрешните работи си прехвърлят отговорността за това кой е виновен за недостига на образци, предаде БТА. Служебният министър на вътрешните работи Наке Чулев казва, че става дума за проблем, наследен от бившия вътрешен министър Оливер Спасовски, който сега е служебен премиер.

Чулев твърди, че Спасовски имал две години да подпише 10-годишен договор за доставка на образци за паспорти, но вместо това на два пъти били подписвани рамкови договори с германската компания, която ги изработва. Освен това от фирмата се искало да изготви документи, без да бъде посочено как трябва да изглеждат. Наке Чулев иска спешно заседание на правителството, за да се вземе решение да се удължи валидността на изтеклите паспорти. Спасовски, сега като премиер, твърди, че Чулев трябва да внесе проекторешение в правителството, за да се вкллючи въпросът в дневния ред.

Спасовски, който до 3 януари беше вътрешен министър, твърди, че проблемът е възникнал сега и Чулев сам трябва да го реши.

Днес започна работа деветчленната комисия, която трябва да вземе решение кои граждани да получат останалите 3400 паспорта. Приоритет ще имат хората, които трябва да се лекуват в чужбина, и онези, които трябва да участват в международни състезания. Новата пратка от 100 000 паспорта се очаква да пристигне на 24 март, според договора с германската компания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай