Кралицата ще трябва да дели общ самолет с премиера

Британските власти ще обявят извеждането от експлоатация на четири самолета BAe 146

Кралицата ще трябва да дели общ самолет с премиера | StandartNews.com

Британската кралица Елизабет II ще бъде принудена да използва самолета на премиера на страната Airbus A330s Voyager, след като 4 самолета BAe 146, на които тя е летяла доскоро, ще бъдат извадени от експлоатация, съобщава ТАСС, позовавайки се на информация на британския вестник Daily Mail.

Британските власти ще обявят извеждането от експлоатация на четири самолета BAe 146 в цялостен преглед на въпросите на сигурността, отбраната и външната политика, който ще бъде публикуван на 16 март. По този начин 32-ра кралска ескадрила, която извършва въздушен транспорт на Елизабет II и всички високопоставени членове на кралското семейство и се намира в околностите на Лондон, сега ще включва само хеликоптера AW 109.

Ситуацията вероятно ще накара кралицата да използва самолета на премиера Airbus A330s Voyager, който действащият ръководител на правителството от Консервативната партия Борис Джонсън пребоядиса през миналата година в цветовете на флага на Обединеното кралство за 900 000 британски лири, което му навлече сериозни критики заради неефективно изразходване на публични средства по време на пандемията.

Преди това този самолет се използваше за дозареждане във въздуха, но от 2016 г., след преоборудването, той се използва за пътуване от ръководството на страната. Самолетът е оборудван с офис, 60 места в бизнес класа, 100 места в икономична класа, както и с противоракетна система, предаде БГНЕС.

Според публикацията, самолетите BAe 146, които се използват от кралското семейство от 80-те години на миналия век и са произвеждани от британската компания British Airspace до 2001 г., могат да бъдат продадени.

"Продажбата на BAe 146s значително ще намали способността на Кралските военновъздушни сили да изпълняват военни и граждански мисии. Тези високо ценени универсални самолети обслужват отлично членовете на кралското семейство, военните командири и министър-председателите в продължение на десетилетия", каза ръководителят на комисията по отбрана на Камарата на общините на британския парламент, консерваторът Тобиас Елууд.

На свой ред, опозиционният депутат от Лейбъристката партия Гарет Томас призова властите "спешно да обяснят как кралското семейство сега ще пътува в чужбина, за да изпълни ключовите си функции". "Те заслужават подходяща подкрепа, макар и само защото са един от най-популярните британски активи", каза той, визирайки представителите на управляващата династия Уиндзор.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай