Ковид погуби британския ветеран Том Мур

100-годишният бивш военен беше настанен в болница в неделя заради проблеми с дишането

Ковид погуби британския ветеран Том Мур | StandartNews.com

Британският ветеран сър Том Мур, който се превърна в истинско лице на битката с коронавируса, е починал след усложнения от заболяването, съобщава Би Би Си. 100-годишният бивш военен беше настанен в болница в неделя заради проблеми с дишането, като от няколко седмици се бореше с тежка пневмония, а преди дни беше потвърдено, че се е заразил с коронавируса.

Капитан Том, както стана известен той, събра 33 млн. паунда за здравната система на Великобритания с инициативата си да обикаля градината си в навечерието на вековния си юбилей - въпреки влошеното си здраве и трудностите с придвижването си. Акцията му предизвика огромен интерес и Мур получи над 125 000 картички за рождения си ден, включително от принц Уилям, Кейт Мидълтън, футболиста Хари Кейн и кралица Елизабет. През юли ветеранът получи рицарско звание от кралицата на поляната в замъка "Уиндзор", припомня bTV.

Сър Том Мур е роден в Йоркшир. По образование е строителен инженер, а през Втората световна война служи в Индия, Индонезия и Англия. След като съпругата му умира през 2006-а, той се премества да живее при семейството на дъщеря си Хана в Бедфордшър.

Кралското семейство се включи в социалните мрежи, за да изкаже съболезнованията си към семейството на ветерана. От съобщението в Туитър става ясно, че Елизабет II лично е изпратила съболезнователно писмо до близките му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай