Косово и Сърбия са на ръба на военен конфликт

Рано сутринта е имало престрелка, в резултат на която са пострадали двама косовски сърби

Косово и Сърбия са на ръба на военен конфликт | StandartNews.com

Мащабна полицейска операция от ранните часове днес в Косово предизвика поставяне в пълна бойна готовност на военните части на Прищина и Белград, съобщават световните осведомителни агенции.

В хода на операцията в северната част на Косово са задържани 13 косовски сърби, сред които и полицейски служители, информираха сръбски медии. По-късно стана ясно, че задържаните са 23-ма – сърби и босненци, сред които и обикновени граждани. Съобщено бе и за арестуван гражданин на Русия, служител в мисията на ООН в страната – ЮНМИК. Постъпи и информация за престрелка, в резултат на която са пострадали двама косовски сърби.

За да реагира на ситуацията президентът на Сърбия Александър Вучич свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, в рамките на което увери, че официален Белград ще се намеси, ако има заплаха за живота на сърбите в Косово. Вучич предупреди и Европейския съюз, че Сърбия ще реагира, ако специалните сили на Прищина не се изтеглят от северната му част.

Държавният глава Вучич разпореди привеждането на всички части на сръбските въоръжени сили в състояние на пълна бойна готовност. Специалните звена на вътрешното министерство също бяха вдигнати на крак. „В казармата в Кралево е забелязана активност на бронирани превозни средства“, предоха белградските медии.

В Прищина президентът на Косово Хашим Тачи също свика на заседание всички структури за сигурност в страната след мащабна акция. Той поясни, че операцията е насочена срещу контрабандисти в населената предимно със сърби северна част от страната.

„Правоприлагащите институции се нуждаят от максимална подкрепа от цялото общество в безкомпромисната борба с организираната престъпност, контрабандата и корупцията на цялата територия на Република Косово", написа Тачи във „Фейсбук“.

„През второто десетилетие от съществуването на независима Република Косово няма да има място за организирана престъпност, а онези, които участват в незаконни дейности, ще приключат зад решетките“, предупреди Тачи.

„Днешната операция е в полза на всички граждани и призовавам сръбската общност на север да запази спокойствие и да подкрепи борбата срещу организираната престъпност. Укрепването на върховенството на закона е жизненоважно за равенството на всички граждани и ускорява пътя ни към евроатлантическите интеграции!“, заяви още косовският президент.

По-късно министър-председателят Рамуш Харадинай информира, че полицията провежда операция не само в северната част на страната, а на цялата й територия. „С разпореждането на прокурора, полицейска операция срещу лица, участващи в контрабанда, организирана престъпност и други престъпни действия в момента е в ход в цяло Косово. Някои от участниците в тези действия са митнически служители, полицейски служители, но също и обикновени граждани. Операцията започна успешно и в северните общини на Косово. Като министър-председател на страната, аз потвърждавам, че акцията е свързана с правоприлагането и с нищо друго. Приканвам сърбите от север да запазят спокойствие и да спазват закона!“, написа Хардинай.

Косовската полиция също публикува изявление, в което обяснява действията си в северната част на страната, довели до арестуването на няколко техни колеги и обикновени граждани.

„Тази полицейска операция беше предшествана от няколкомесечно разследване на Косовска полицейска инспекция (КПИ), полицията и водено от Специализираната прокуратура на Косово, което доведе до основателно подозрение, че няколко полицейски служители и граждани са участвали в организиране на престъпна дейност, свързана с деяния като„ контрабанда на стоки “,„ злоупотреба със служебно положение“,„ подкуп “,„ забранена търговия “и т.н.“, се казва в изявлението.

Въпреки въоръжената съпротива в северната част на Митровица, полицейската операция продължава, поясниха властите.

„Косовската полиция, в сътрудничество със съдебните органи, полицейския инспекторат, остава ангажирана с изпълнението на своите законови задачи и отговорности с цел поддържане на обществения ред и спокойствие, както и предотвратяване на незаконни действия", се казва в изявлението от правоохранителните органи. От текста става ясно, че повече информация ще бъде предоставена по-късно през деня на пресконференция на КПИ и прокуратурата.

Междувременно ситуацията в северната част на Косово остава напрегната, съобщава Агенция Фокус. Съобщено бе, че мостът над река Ибър, който разделя Митровица на северна и южна част, е бил затворен за движение от КФОР. Пешеходци се допускат. В града бяха чути сирени, има и патрулиращ хеликоптер на КФОР. Според някои медии жителите на Митровица са изплашени и голяма част от тях са се събрали на централния площад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай