Кошмар! Пламна и Вашингтон, скриха президента

Протестиращи късат дори американския флаг, вандализма продължава

Кошмар! Пламна и Вашингтон, скриха президента | StandartNews.com

Американският кошмар след убийството на чернокожия охранител продължава.

Мексиканската вълна на протестите стигна и  Вашингтон, предават световните агенция. Няколко здания в столицата горят, включително постройка от 19-ти век.  Протестиращи дори късат американския флаг от пилони, за да поддържат огъня. Масово трошат витрини и автомобили. Протести, които са съпътствани от вандализъм и нападение над полицески управления, връхлетяха десетки градове в САЩ. Поводът бе смъртта на афроамериканица Джордж Флойд в щата Минесота, който бе задушен след груб арест. В хода на протестите бяха ранени двама полицаи, а единия вече почина. Властите заявиха, че оценяват вандализма и нападенията над полицаи като акт на вътрешен тероризъм.

В американската столица бе въведен комендантски час и бе задействана Националната гвардия, която е резервната армия на САЩ. Според столичния кмет гвардията ще помага на полицията и ще действа до 6.00 часа местно време. Съобщава се, че протестиращите започнали да замерят полицаите с бутилки с вода, но след като им пуснали сълзотворен газ, се разбягали.

Секретните служби, за да осигурят безопасността на президента Доналд Тръмп, го принудиха да слезе в подземен бункер, докато стотици протестиращите крещяха най-различни ругатни и хвърляха димки и бутилки пред Белия дом, пише The New York Times. Бункерът се е използвал в миналото при терористични актове.

Протестиращи създадоха безредици и в Лос Анджелис, Сан Франциско, Ню Йорк, Бостън, Детройт, а също така в Торонто и Лондон.

В Минеаполис камион с невисока скорост се е врязал в тълпата от протестиращи. След като спрял, тълпата е започнала да го линчува, а полицията е успяла да го е арестувала, съобщава Reuters. Няма данни за пострадали.

Бившият съветник на националната безопасност в администрацията на експрезидента Барак Обама Сюзан Райс заподозря дългата ръка на Москва в създаването на безредици в САЩ. Изказването си тя направи в ефира на CNN, предава Fox News. Според нея в акциите на протестиращите участват както мирни граждани, така и екстремисти, а Русия действала по обичайния си план. Няма да се учудя, ако стане известно, че Москва по някаква форма ги е спонсорирала, казва Райс.

Това не е първият случай, в който CNN дава поле да подобни изказвания, реагираха светкавично руските медии. Те припомнят, че още на 30 май един от експертите на демократите са видели руска следа в безредиците, но президентът е разкритикувал изказванията по тази телевизия.

Междувременно в алеята на славата в Холивуд някой разби звездата на Доналд Тръмп, пише сайтът на The Academy Music Business. Предполага се, че това също е свързано с протестите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай