Ключова среща на Острова заради Мегзит

Кралицата повика принц Чарлз, принц Уилям и самият Хари, да дойдат в резиденция Сандрингам

Ключова среща на Острова заради Мегзит | StandartNews.com

Заобиколена от съветници, британската кралица Елизабет Втора се готви в кралското имение в Сандрингам, за ключово важното заседание, посветено на решението на принц Хари и на съпругата му Меган да се откажат от статута си на старши членове на британското кралско семейство, предаде Асошиейтед прес.

Кралицата повика бащата на Хари - престолонаследникът принц Чарлз, братът на Хари - принц Уилям и самият Хари, да дойдат в кралската резиденция Сандрингам, на 160 километра северно от Лондон. Уилям ще дойде там от Лондон, а Хари от дома си в Уиндзор. Принц Чарлз пък ще лети от Оман, където беше на възпоменателна церемония по повод кончината на султан Кабус. Меган се очаква да участва в дискусиите по телефона, ако часовата разлика го позволява. Тя е със сина си Арчи в Канада.

На 8 януари принц Хари и Меган обявиха чрез "Инстаграм" за намерението си да направят безпрецедентна крачка, като се откажат от статута на старши членове на кралското семейство и си гарантират финансова независимост.

На срещата в Сандрингам ще се обсъждат "палитра от възможности" за двойката, уточнява Бъкингамският дворец. Кралицата има намерение да реши ситуацията за дни, а не за седмици. Целта е да се постигне съгласие какви ще бъдат следващите стъпки по отношение на искането на Хари и на Меган. Сред детайлите, които трябва да бъдат изяснени, е кой ще плаща за охраната на Меган и Хари, сега финансирана от данъкоплатците, както и какви дейности Меган и Хари ще имат право да извършват, от които да им носят пари, и какви ще бъдат данъчните последици от преместването на двойката в Канада или в САЩ.

Британските издания продължават да се занимават с темата и с настроенията в кралското семейство. "Сънди таймс" съобщава, че принц Уилям е казал на приятел, че е натъжен от случващото се, защото той и Хари сега са като "разделени юридически лица", а самият той искал "всички да играят в един и същи тим".

Приятели на Меган и Хари твърдят, че двойката се е чувствала изтласквана встрани заради желанието на кралското семейство да се фокусира върху преките наследници на короната - принц Чарлз, принц Уилям, и принц Джордж.

Според коментатора Том Брадли кралското семейство отчаяно се нуждае от "мирен договор", който да предотврати "една продължителна война", която може да навреди на самата монархия.

Решението на Меган и Хари да се дистанцират от кралското семейство породи смесени реакции. Много британци изразиха симпатии за тях, но заявиха, че те не могат да получават финансирана от данъкоплатците охрана, щом като няма да изпълняват официални задължения.

Но всички реакции бяха на симпатии за 93-годишната кралица. Вчера тези симпатии се изразиха в приветствията, с които Елизабет Втора беше посрещната при неделната си визита за литургията в църквата Света Мария Магдалена в Сандрингам. "Наистина съжалявам за нея. Случващото се трябва да е ужасно за всеки родител, независимо дали е кралска персона или не", заяви 70-годишната Джейн Актън, която беше сред хората, събрали се пред църквата, за да видят кралицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай