Китайски полицаи вече ще пазят и Белград

Съседите сключиха секретен договор с гиганта Huawei за 1000 камери за сигурност в столицата

Китайски полицаи вече ще пазят и Белград | StandartNews.com

Съвместни сръбско-китайски полицейски патрули ще се появят в сръбската столица, след като двете страни подписаха съвместен план за сигурността. Програмата предвижда създаването на смесени полицейски патрули, които ще охраняват различни райони на столицата. В момента такива има в центъра на града и в квартал Нов Белград, където се намира китайски пазар.

Китайските полицаи носят същите униформи със същите отличителни знаци, каквито носят и в Китай.

На пресконференция сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович заяви, че целта на програмата е да подпомогне хилядите китайски туристи, посещаващи Белград, както и да се справи със серия проблеми, когато са засегнати живеещи в Сърбия китайски граждани.

През юли миналата година, стартира друга подобна програма за сътрудничество в областта на сигурността между Сърбия и Китай. Пилотният проект, наречен "Безопасен град“ предвижда монтирането на 1000 камери с висока резолюция в различни части на Белград до 2020 година. Те могат да сканират лица и идентифицират хората докато се движат и преминават покрай тях.

Договорът е сключен с китайската компания Хуауей, която до момента е монтирала 400 камери, а съдържанието на документа е класифицирано като "секретно“. Вътрешният министър потвърди, че една от основните функции на тези устройства е да разпознават лица, но обеща, че няма да бъде злоупотребявано с тях. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай