Китай показва мускули и вади сензации

Чака ръст за годината, крие данни за тримесечията

Китай показва мускули и вади сензации | StandartNews.com

 

Пролетното заседание на китайския парламент, едно от най-важните събития в Поднебесната империя, независимо че се забави със 78 дни, върви от петък с пълна сила в столицата, за да покаже на света, че Китай е сила, с която целия свят трябва да продължава да се съобразява.

Докато останалите страни плахо отслабват мерките от коронавируса, натресен от Китай, 122 държави пращат подписка в Световната здравна организация за международно разследване как е тръгнала пандемията, а американските сенатори одобриха забраната за китайски акции да се търгуват на американските борси, в Пекин се изсипаха стотици депутати от местните парламенти, за да покажат, че не само Китай е преборил заразата, а се смята отново за локомотив на световната икономика, както при кризата отпреди 10 години.

Сложили маски на лицата си, парламентаристите чакаха с нетърпение изказването на премиера Ли Къцян, което трябваше да отговори на въпроса колко бързо страната ще излезе от кризата и как ще отвърне на конфронтацията, недвусмислено показана от Вашингтон.    

Първата сензация на форума дойде още с изказванията на водещи финансисти. Те отчетоха спад на БВП за първото тримесечие в размер на 6,8 процента, а на промишленото производство – с 8,4 процента.  Според China International Capital Corporation обаче за годината Китай ще отбележи ръст от 2,6%.

По-голямата изненада обаче съобщи Ли Къцян като обяви, че оттук нататък Китай няма да дава данни за развитието на икономиката си по тримесечия, защото били под световен натиск и цифрите можели да се тълкуват разнопосочно. Така на практика Китай обявява, че излиза от международно приетите статистически норми и резултатите, които обявява ще бъдат поставяни под въпрос. Подобно нещо не се е случвало от десетилетия. Целта е ясна – след година Китай да излезе с нова сензация за рекордни резултатит.

Премиерът вече обяви курс към мащабна стабилизация на икономиката. Докато в света броят на безработните расте с двуцифрени измерения, Къцян обяви, че ще бъдат създадени девет милиона работни места в градовете, така че останалите без работа да не превишават 6 процента. Нещо повече, Китай си поставя за цел тази година да победи крайната бедност в страната, особено в селата, пише в коментар РИА новости

Властите в страната очевидно не на шега приемат идеята да са новия локомотив на световната икономика, но по нов начин. След като стана ясно, че износът, особено за Америка, рязко спада, Китай гледа към увеличение на вноса, особено в момента, когато цените на петрола и газа са на земята.

Ръст на икономика се очаква с вкарването в икономикатга на повече пари, но това носи след себе си опасността от рязко увеличение на инфлацията и нестабилен курс на валутата им. Китай разчита на повече финансови инвеститори след облекчаването на режима за тях от Нова година, както и на подкрепа от азиатските тигри, които може да се възползват от изхвърлянето на китайските акции от Америка. Затова и във финансовите сметки на Китай е записано, че се очаква дефицит с Америка в рамките на 141 милиорда долара, което не е повече от 3,6 процента от БВП, банкови преференции, които ще намалят дълговете на бизнеса на 353 милиарда и инфлация в рамките на 3,5 процента.

Цифрите са красноречиви – Китай иска да покаже на света, че нищо не може да го спре, за да бъде първата икономика в света. Доколко това са криви сметки, предстои да видим. Тръмп даде да се разбере, че е в състояние да ги промени. Но за разлика от тях, тепърва ще вади своите сензации.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай