Китай достави лекари и помощ на съседите

Сръбската национална авиокомпания докара снощи експерти и медицинска помощ от Китай

Китай достави лекари и помощ на съседите | StandartNews.com

Сръбската национална авиокомпания докара снощи експерти и медицинска помощ от Китай. Самолетът кацна късно вечерта на летището в Белград, съобщи РТС.

Китайските експерти бяха посрещнати на летището лично от сръбския президент Александър Вучич, който каза, че Сърбия не трябва да забравя тази помощ от Китай. Той благодари на китайския президент Си Цзинпин и китайския народ за съдействието и написа пост в социалните мрежи.

Освен шестима медицински експерти, които са участвали в борбата с коронавируса в Ухан, откъдето започна епидемията, самолетът достави медицински изделия, дезинфектанти, маски и друга защитна екипировка.

Вучич отбеляза, че пристигането на китайски медицински експерти е от голямо значение, тъй като те са първите, които са успели да победят коронавируса.

„От тази вечер ще слушаме всичко, което те кажат. Това не е политика, а уважението към онези, които показаха, че могат да се справят с най-трудния враг днес, а именно коронавирусът", каза Вучич.

„Всичко това е безплатна помощ от КНР и им благодаря за това", отбеляза президентът. Той добави, че е време да се покаже дисциплина и отговорност и посочи, че всеки респиратор, който пристига, означава спасени животи.

„Китай, който все още не е приключил битката си, каза - ще помогнем на сръбските приятели и ще им дадем част от нашите респиратори. Сърбия не трябва да го забравя. Китай е наш приятел от векове и векове", каза президентът.

Той помоли китайския посланик Чен Бо да предаде на президента Си, че стотици хиляди хора ще го посрещнат в Сърбия, когато той пристигне.

Посланикът на Китай в Белград заяви, че Китай и Сърбия са „стоманени приятели“, които споделят добро и зло.

През последните години китайските инвестиции в Сърбия постоянно нарастват и са достигнали 5 млрд. евро. Миналата година официален Белград прие китайска военна техника като дарение, а китайски полицаи започнаха да патрулират заедно със сръбските си колеги в столицата на западната ни съседка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай