Къде са руските наемници по света

Американски стратегически център пусна картата

Къде са руските наемници по света | StandartNews.com

 

Американският център за стратегически и международни изследвания CSIS разкри къде са действали частни руски армии в последните 6 години.

Картата на CSIS показва, че през 2014 година руските наемници са се появили в Украйна, Сенегал, Конго и в Шри Ланка. През 2015та – в Либия и Сирия, а следващата година — в Азербайджан, Сърбия и Индонезия.

През 2017 година частните бойци са действали в Таджикистан, Ирак, Египет, Судан, Чад и Венецуела, през 2018-та – в Афганистан, Йемен, Зимбабве, Бурунди, Мозамбик, Гвинея Бисау, Мадагаскар и Коморските острови. Миналата година към техните услуги са прибегнали Мали, Нигерия и Конго, а тази - Гвинея.

Русия нееднократно е обвинявана в използването на наемници в различни страни. Става дума най-вече за „Вагнер“ — неофициална военна армия, която се свързва с петербургския милиардер Евгени Пригожин, известен и като „готвачът на Путин“. Наемниците му правят услуги по обезпечаване на безопасността в много страни в Африка.

Именно с тези бойци стана и скандала в Беларус, когато Лукашенко проплака дни преди изборите, че руският президент Владимир Путин е решил да го убие, тъй като в Минск се оказаха тридесетина наемници. После обаче стана ясно, че те са пътували за Африка, но са изпуснали самолета, а Лукашенко с половин уста се извини на Кремъл.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай