Канарските острови се напълниха с мигранти

Испания отказва да прехвърли незаконните мигранти на континента

Канарските острови се напълниха с мигранти | StandartNews.com

Пристигането на повече от 16 000 мигранти на Канарските острови през тази година и фактът, че половината от тези пристигания се случиха през последния месец, подтикна испанското правителство към действие за справяне с нарастващата хуманитарна и политическа криза.

Испания няма да прехвърли незаконни мигранти, пристигащи на Канарските острови, на континенталната част на Испания, заяви вътрешният министър на страната.

Той поиска от мароканското правителство да увеличи контрола си върху мигрантските потоци и да сподели повече информация, свързана с престъпни организации и трафик на хора, се казва в изявление на испанското вътрешно министерство.

Местните и регионалните лидери многократно се оплакват от липса на подкрепа от централната власт, а в някои крайбрежни градове под миграционен натиск жителите организират публични протести от месеци.

Този миграционен път до Испания не е виждал толкова голяма активност от така наречената „криза на каюко“ от 2006 г., когато 31 000 души пристигнаха на Канарските острови. Новият скок съвпада със спад в сухопътните преходи в градовете Сеута и Мелила, където затварянето на границите, свързано с коронавирус, значително намали пристигането на мигранти. Преминаванията през тези градове едва наброяват 1500 тази година, в сравнение с близо 5000 миналата година, според данни на вътрешното министерство.

Испанският конституционен съд, най-висшият съд в страната, обяви, че ще подкрепи бързи депортации на мигранти, които се опитват да влязат в испанските северноафрикански градове Сеута и Мелила.

Годишният рекорд на Испания за пристигането на нелегални мигранти за всички времена е 64 300, регистриран през 2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай