Изучават български език в Истанбулския университет

Обучението стартира от есента

Изучават български език в Истанбулския университет | StandartNews.com

В Истанбулския университет от тази есен стартира обучение по български език като втори чужд език. Вече има записани шестима студенти, съобщават от Министерството на образованието и науката.

Записаните момчета нямат български корени, но искат да помогнат на страната си в разширяването на икономическите връзки с България. Бъдещите българисти се запознаха със заместник-министър Деница Сачева, която беше на посещение във висшето училище. От нея те получиха първите си учебници по български език и книги от български поети и писатели.

Сачева разговаря и с ректора на Истанбулския университет проф. Махмуд Ак, с когото обсъдиха възможността да бъде разкрита специалност „Български език и литература” в Катедрата по славянски филологии. Идеята се подкрепя и от Факултет "Хуманитарни науки", съобщава Дарик. Беше постигната договорка в библиотеката на Истанбулския университет да бъде разкрита и българска секция с литературни произведения.

„Предложих още да се разширяват хоризонтите на сътрудничеството не само в областта на българистиката, културологията, историята, но и в научните изследвания. Това е област, в която можем да направим сериозни крачки напред“, заяви заместник-министър Сачева.

Тя припомни, че Софийският университет наскоро е спечелил голям проект на Европейската комисия за разкриване на Център за анализ на големи данни. „Това е изключително модерна територия, в която се пресичат много общи интереси, особено когато става въпрос за две съседни държваи. Научните изследвания в областта на анализа на големи данни е от взаимен интерес”, посочи Сачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай