Иран отвърна на удара: Ракети по US бази

Десетки ракети обстрелваха военно въздушни бази на Америка в Ирак

Иран отвърна на удара: Ракети по US бази | StandartNews.com

В отговор на убийството на генерал Касем Солеймани Иран изстреля тази нощ десетки ракети земя-земя по две военновъздушни бази в Ирак, където са разположени американски войски - Айн ал Асад и Ербил.

Държавната телевизия на Иран потвърди, че атаката е отмъщение за убийството на Касем Солеймани.

Операцията е с кодово название "Мъченик Солеймани" и е извършена от звеното на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, което отговаря за ракетната програма на Иран.

"Айн ал Асад" е военновъздушна база в западната иракска провинция Анбар. Другата база е в Иракски Кюрдистан, близо до летището Ербил.

Белият дом потвърди съобщенията за ракетни атаки върху американски съоръжения в Ирак.

Ливанската телевизия "Ал-Маядин" съобщава, че е унищожен един американски самолет.

Твърди се, че машината на ВВС на САЩ е унищожен на пистата за излитане и кацане в базата Айн-Асад в Ирак по време на ракетния обстрел от страна на Иран. Това предават световните агенции, като се позовават на ливанската телевизия "Ал-Маядин".

Същевременно се съобщава, че мощен взрив е проехтял в центъра на Багдад. Според иранския портал на списание Magazine news американски хеликоптери Apache и дронове са вдигнати в небето през последните часове. Те патрулират над укрепената зелената зона на Багдад, където се намират правителствени агенции и дипломатически мисии на чужди държави, включително посолството на САЩ.

Засега не е ясно дали има пострадали при атаката и какви други материални щети са нанесени.

"Иран не цели ескалация на напрежението или война, но ще се защитава при всяка агресия, каза иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай