Атина алармира за обръщането на Св. София в джамия

Не трябва да се позволява отнемането на универсалния характер на "Света София"

Атина алармира за обръщането на Св. София в джамия | StandartNews.com

Културният министър на Гърция Лина Мендони е изпратила днес писмо до представителите на всички страни членки на ЮНЕСКО, в което алармира във връзка с плановете на турското правителство да превърне отново "Света София" в джамия, съобщава в. "Катимерини".

"Не трябва да се позволява отнемането на универсалния характер на "Света София" и превръщането й в място за мюсюлманско богослужение", посочва Мендони в писмото, като отбелязва, че паметникът от 6-ти век е бил завещан на човечеството през 1934 г., когато основателят на съвременна Турция Кемал Ататюрк е подписал указ за превръщането й в музей.

"Това, което турското правителство и президентът (Реджеп Тайип) Ердоган се опитват да направят днес, съживява и разпалва отново фанатичен национализъм и религиозни чувства. Това е опит за понижаване на стойността на паметника и международното му значение", предупреждава Мендони, обвинявайки турското правителство, че използва "Света София" за политически цели.

Мендони отбелязва, че превръщането на "Света София" в джамия изисква и одобрението на ЮНЕСКО, която включи паметника в списъка на световното културно наследство през 1985 г. Турция, казва тя, е подписала конвенцията за ЮНЕСКО през 1972 г. и предприемането на подобно действие без одобрение би било нарушение на споразумението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай