Гърци готвят протести срещу нов мигрантски лагер

Местните са категорични, че няма да допуснат мигранти в района

Гърци готвят протести срещу нов мигрантски лагер | StandartNews.com

Нови протести срещу изграждането на мигрантски лагер подготвят гърците, които живеят на границата с България. Те са доволни и благодарни и на позицията на българския вицепремиер Красимир Каракачанов срещу настаняването на мигранти в пограничния район.

Теренът за изграждане на новия мигрантски лагер в село Клиди, което се намира само на няколко километра от българската граница, се охранява от полиция. Местните хора са категорични, че няма да допуснат мигранти в района и са готови на постоянни протестни действия. Те искат оставката на кмета и целия общински съвет на Клиди, които са се съгласили с искането на министерството по миграцията за изграждането на мигрантски лагер там.

Полицията е прекъснала достъпа до църквата „Свети Димитър“, намираща се в района на изграждащия се лагер. Свещениците призовават утре всички жители от района да участват в литургията, въпреки забраната от полицията.

Въпреки че лагерът ще е от затворен тип, местните жители се страхуват от настаняването на мигранти там. Към тези притеснения на хората се добавя и страхът от разпространение на коронавируса в района.

В протестите си гърците се позовават и на изявлението на българския вицепремиер Красимир Каракачанов, че „настаняването на мигранти е предпоставка за допълнително наслояване на напрежение“. Очаква се в лагера да бъдат настанени около хиляда мигранти, влезли нелегално на гръцка територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай