Главният идеолог на Путин хвърли оставка

Сурков е автор на фразата - путинизъм

Главният идеолог на Путин хвърли оставка | StandartNews.com

 

Помощникът на президента Путин - Владислав Сурков, е подал оставка, съобщи в социалните мрежи един от най-близките му приятели - директорът на Центъра за политичаска конюнктура Алексей Чеснаков, препечатан в руските медии. Според него Сурков е взел това решение заради смяната на курса по отношение на Украйна. Конкретните си причини за тази стъпка, както и бъдещите си планове, Сурков обещал да огласи след месец.

Указ за Сурков все още няма, заявил прессекретарят на президента Дмитрий Песков без обаче да уточнява дали Сурков е подал оставка. Русия не е сменила курса на украинската политика, уверил Песков.

Сурков е автор на „новата идеалогия на бъдещето – путинизма“. Както обяснява в трудовете си „това е добре работещ метод за управление“.

Кремъл не хареса термина „путинизъм“, но като цяло одобри философията на Сурков, а Песков обясни, че няма как да не се оцени ефекта от работата на Путин както по отношение на нови идеи за суверенитета, така и по отношение на разрушения „модел на монополярност на света“.

Независимо че в последните години позициите на Сурков отслабнаха, от началото на новия век той се смята за главен идеолог на Кремъл, наричаха го дори „сивия кардинал“.

Работи с Путин от самото начало, инициатор е на създаване на прокремълското младежко движение „Наши“, един от идеолозите е на партия „Единна Русия“ . Автор е на фразата „суверенна демокрация“.

Като първи заместник на администрацията на Путин се оттегли, когато на неговото място дойде Вячеслав Володин преди 9 години. Беше вицепремиер в кабинета на Путин, но после се върна като помощник на президента.

Последната му публична изява бе в началото на януари, когато Сурков бе отиде в Абхазия в пореден опит да потуши конфликта между президента и опозицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай