Германски съд глоби баба антинацистка

Рисувала върху фашистки графити сърца

Германски съд глоби баба антинацистка | StandartNews.com

Бори се по свой начин с крайнодесните

Ирмела Менса-Шрам е добре позната в Германия със специфичния си начин за борба с крайнодесните. 73-годишната германка от Берлин рисува върху фашистки или неонацистки символи и графити на публични места.

Често жената прикрива свастиките със сърца, или просто замаскира расистки или обидни надписи. Ирмела понякога се заема и с нелеката задача да премахва стикери с ксенофобски послания.

В четвъртък обаче дори и тя е успяла да си навлече проблеми на главата. Съдът в Тюрингия я глоби за нарушаване на обществена собственост. Това не е първата й битка в съда, но е първият случай, в който съдия я глобява, пише международната редакция на DW.

Според германската MDR 73-годишната жена е обвинена заради неин графит, който направила в град Айзенах. Миналия декември тя видяла графит, който гласял "NS-Zone" - т.е. зона за национал-социализъм. Тя прикрила NS със сърце и после повторила това на няколко места в града.

Някой успял да я снима и да я докладва пред полицията. Пред MDR Ирмела разказва, че е глобена с €300, а също така трябва да плати и съдебните разходи.

По-рано тя е отказала предложение от съдията да избегне дело, ако дари €500 на организации с нестопанска цел - което легално означава да признае, че е направила нещо грешно.

Германците, напълно очаквано, са разгневени от решението на съда. В същия ден, когато Ирмела е глобена, в град Хале е извършена атака в синагога.

Нищо от това обаче не спира Ирмела Шрам. Тя казва, че ако това, което е направила, е престъпление, то тя иска да стане рецидивист.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай