Фолксваген накрая може да избере Словакия

Производството на "Пасат" може да отиде в огромния завод на концерна в Братислава

Фолксваген накрая може да избере Словакия | StandartNews.com

Германският концерн "Фолксваген" (Volkswagen) скоро трябва да реши къде да построи новите съоръжения за производство на средноголеми автомобили, след като замрази плановете за завод за 1,3 млрд. евро (1,4 млрд. долара) в Турция, пише специализираното издание "Отъмотив нюз Юръп", цитирано от БТА.
Компанията може да реши в бъдеще да произвежда модела "Пасат" (Passat) в Словакия вместо в Турция, посочват източници.
Надзорният съвет на "Фолксваген" трябва да се събере тази седмица, за да реши дали да продължи с планираната инвестиция. Концернът замрази плановете за вложенията в Турция на фона на международните критики срещу военната операция, която турската армия започна в Сирия, припомня изданието.
Решението трябва да бъде взето бързо, тъй като автомобилостроителят иска заводът да заработи до октомври 2022 година, когато дейността в германския град Емден, където в момента се произвежда "Пасат", ще се пренасочи към изцяло електрически коли.
Сред решенията, които се обсъждат, е производството на средноголемия модел да бъде прехвърлено към огромния завод на концерна в Братислава, Словакия, посочват източници пред изданието "Аутомобилвохе".
Моделите, произвеждани в словашкия завод, включват "Туарег" (Touareg) и "Ауди" Кю 7 (Audi Q7), автомобили с висока проходимост, компактните "Фолскваген ъп" (VW Up), "Сеат Мии" (Seat Mii) и "Шкода Ситигоу" (Skoda Citigo). Планира се производството на миниколите в завода постепенно да бъде спряно, тъй като този пазарен сегмент е в упадък, което ще освободи производствен капацитет.
След замразяването на плановете за Турция сега България, Румъния и Сърбия се надяват, че "Фолксваген" ще се върне към "краткия списък" от възможни локации, който включваше тези балкански страни и Северна Африка, отбелязва изданието.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай