Европарламентът готов на нова отсрочка

Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври

Европарламентът готов на нова отсрочка | StandartNews.com

Европейският парламент не е против нова отсрочка по Брекзит, ако тя бъде предоставена, например, за да се избегне „твърд” изход на страната от ЕС, заяви председателят на ЕП Давид Сасоли. Пред журналисти той обяви, че Европарламентът е отворен да разгледа възможността за отсрочка, ако целта е избягване на Брекзит без сделка.

Това мнение се съдържа в резолюцията, която ще бъде подложена на гласуване по време на пленарното заседание на ЕП следващата седмица. Тя е предложена от пет от седемте партии, включително най-големите ЕНП, Прогресивния алианс на социалисти и демократи, Renew Europe, както и партията на „Зелените” и Европейската обединена левица.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври, но парламентът прие закон за предотвратяване на Брекзит без сделка, освен ако условията на споразумението с ЕС са съгласувани и одобрени преди 19 октомври. В този случай Лондон ще бъде принуден да иска удължаване на Брекзит.

Окончателното решение за даване на отсрочка на Обединеното кралство за Брекзит се взема от Съвета на Европейския съюз. Такава отсрочка вече беше дадена един път - от 29 март на 31 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай