Ето с коя ваксина се влиза в Турция

Пускат българи, ваксинирани само с Пфайзер

Ето с коя ваксина се влиза в Турция | StandartNews.com

Облекченията, въведени от Турция за преминаване от България, на практика са само за българи, ваксинирани с ваксианата на Pfizer. Само те могат да се възползват от отмяната на задължителните PCR тестове.

От вторник това е възможно, но излиза, че само за Pfizer. Турските власти са оторизирали само сертификатите на Pfizer и китайската Sinovac. Китайската ваксина обаче не е разрешена в България.

Излиза, че българите, ваксинирани с Pfizer, са във формата на облекчените мерки. Ако сме ваксинирани с Moderna, AstraZeneca или Janssen, трябва да имаме PCR отрицателен тест, за да влезем в Турция.

Граничните власти на югоизточната ни съседка признават и документ за преболедуване на COVID-19, издаден от българска болница. Той обаче трябва да бъде преведен на турски или английски език.

Деца до 18 години, ако пътуват с родители, които имат сертификат на Pfizer или Sinovac, или документи за прекаран COVID-19, не са длъжни да имат отрицателни PCR тестове и няма да бъдат поставени под карантина. Заради всички тези фактори няма рязко увеличен трафик към Турция от България.

Все още не е заработила лабораторията за евтини PCR тестове на турска територия, съобщават турските медии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай