Ердоган ще вади Турция от Истанбулската конвенция

Миналата година в Турция бяха регистрирани 474 убийства на жени - двойно повече от 2011 г.

Ердоган ще вади Турция от Истанбулската конвенция | StandartNews.com

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган обмисля да оттегли Турция от международното споразумение, целящо да защити жените от насилие, заявиха официални представители, цитирани от Ройтерс.

Те посочват, че ПСР трябва да реши до следващата седмица дали да се оттегли от споразумението, което страната подписа през 2011 г., обещавайки да предотвратява, преследва и елиминира домашното насилие, както и да насърчава равноправието.

Много консервативни турци смятат, че подписаната в Истанбул конвенция всъщност насърчава насилието като подкопава семейните структури. Техни опоненти твърдят, че споразумението и приетото във връзка с него законодателство трябва да се прилагат по-строго.

„Има малко мнозинство (в партията), което смята, че е правилно да се оттеглим“, заяви официален представител, който изрази мнение, че напускането на споразумението, когато насилието срещу жени нараства, подава грешни сигнали.

Миналата година в Турция бяха регистрирани 474 убийства на жени - двойно повече от 2011 г., според организация, наблюдаваща този вид престъпления.

Само преди няколко седмици страната беше разтърсена от бруталното убийство на 27-годишна жена от бившия ѝ приятел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай