Епифаний оглави украинската църква

Тържествената литургия за събитието съвпадна с 40-я му рожден ден

Епифаний оглави украинската църква | StandartNews.com

Митрополит Епифаний оглави украинската църква на тържествена церемония. Новият духовен водач призова за единство на всички  православни християни и изрази надежда, че украинската църква ще получи статут на патриаршия. 

Епифаний днес участва в божествена света литургия, по време на която се състоя интронизацията му. Церемонията беше в катедралата "Света София" в Киев. Тя се провежда в деня, когато Епифаний навършва 40 г. Причината за събирането в един ден на двете събития е те да не се честват два пъти по отделно, обясниха от украинската църква.

На литургията присъства президентът на Украйна Петро Порошенко, както и евентуалния му съперник в надпреварата на предстоящите избори - бившият премиер Юлия Тимошенко.

"Ние вярваме, че с Божията помощ делото за единството на украинското православие ще бъде успешно завършена, както се увенча с успех вековната борба за автокефалия", заяви Епифаний. По думите му до този момент пред православните християни в Украйна са стояли задачите да се обединят в поместна църква и да получат томос за самостоятелност. Сега вече пред украинската църква стоят задачите да утвърди единението, да продължи своето развитие и да укрепи църквата.

Също такава важна задача е да се разшири взаимодействието с другите сестрински поместни църкви. "Ние вярваме, че ако в бъдеще тези наши усилия се увенчаят с успех, то и нашата църква ще получи статут на патриаршия", заявява митрополит Епифаний.

Митрополитът уверява, че украинската църква ще остане отворена за диалог с останалите християнски църкви и религиозни организации както в Украйна, така и зад граница.

Преди месец събор в Украйна избра Епифаний за ръководител на  новата  национална църква, отбелязвайки историческо отцепване от Русия.

Отделянето на украинската църква и получаването от нейна страна на томос от Вселенския патриарх Вартоломей стана на фона на изключително лошите отношения с Русия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай