Динозавърът Джуканович над политическата пропаст

Вотът в Черна гора даде малка преднина на партията му, но правителството може да е на проруската опозиция

Динозавърът Джуканович над политическата пропаст | StandartNews.com
  • Ще успее ли най-дълго управлявалият на Балканите отново да запази властта?
  • Вотът в Черна гора даде малка преднина на партията му, но правителството може да е на проруската опозиция

Мило Джуканович - политикът, който най-дълго управлява на Балканите, за първи път се видя над политическа пропаст. Това стана на последните парламентарни избори в Черна гора, които не бяха спечелени от опозицията, но нанесоха сериозен удар на хегемонията на близките до президента партии и формации.
Джуканович беше начело на страната по време на разпадането на Югославия през 90-те, при разформироването на държавния съюз със Сърбия през 2006 г. и при присъединяването є към НАТО през 2017 г. Тези събития са много повече от едни обикновени парламентарни избори.
И ако вотът не е съвсем показателен, тъй като не бе за държавен глава и в този смисъл не свали Джуканович от власт, то съвсем ясно се очертаха идеите и посланията, които застрашават властта му оттук-нататък.
Джуканович е начело на Черна гора от 30 г., но според коментаторите този път лявата му Демократична партия на социалистите (ДПС) е била предизвикана от десницата, подкрепена от просръбския лагер, който иска по-тесни връзки с Белград и Москва. Лошият резултат на Джуканович по всяка вероятност се дължи и на сблъсъци със Сръбската православна църква, които от месеци доминират политическия дебат в страната.
Евросъюзът, който зорко следи случващото се в Черна гора, вярва, че страната ще продължи по пътя на интеграция към ЕС, която се ползва с подкрепата на гражданите. ЕС ще изрази позицията си по отношение на изборите след публикуването на доклада на наблюдателите на ОССЕ.

Какви са данните

Прозападната партия на президента Мило Джуканович има малка преднина пред просръбския и проруски опозиционен блок "За бъдещето на Черна гора", но по всяка вероятност ще загуби властта. Резултатите са голямо отстъпление за ДПС, която е на власт от три десетилетия, както и за самия Джуканович.
ДПС (според последно обсъждани в местните медии резултати) е събрала 35,06% от гласовете, опозиционната коалиция "За бъдещето на Черна гора" - 32,55%, коалицията "Мирът е нашата нация" - 12,53%, коалицията "Черно на бяло" - 5,53%, партия "Социалдемократи на Черна гора" - 4,1 на сто, Бошнячката партия - 3,98%, Социалдемократическата партия - 3,14%.
По предварителни данни на Центъра за мониторинг на изборите, ДПС ще получи 30 места в парламента, коалицията "За бъдещето на Черна гора" - 27, "Мирът е нашата нация" (съюз от центристки партии, който също се противопоставя на ДПС) - 10, "Черно на бяло" - 4 места. Партията "Социалдемократи на Черна гора" ще получи 3 места, Бошнячката - 3, Социалдемократическата - 2 места. По едно място получават две албански партии.
Лидерът на коалицията "За бъдещето на Черна гора" Здравко Кривокапич посочи, че възнамерява да сформира кабинет заедно с други опозиционни коалиции - "Мирът е нашата нация" и "Черно на бяло", въз основа на мнозинството си от 41 места в 81-местния парламент.
Джуканович заяви, че ДПС остава най-силната партия в парламента с 30 депутати, а заедно с "традиционните си партньори" - партии на националните малцинства и други малки политически сили, може да си осигури подкрепа от 40 депутати - един по-малко от необходимите за мнозинство.
Здравко Кривокапич, професор по информатика в университета в Подгорица, отхвърли възможността за сътрудничество с Джуканович и изрази надежда държавният глава да подаде оставка.
Проблемът, според наблюдатели, не е голям - едно просръбско правителство може да сближи Черна гора със Сърбия и Русия, но не се очаква да изведе страната от НАТО или да се откаже от кандидатурата за членство в ЕС.

А сега накъде?

Изборите за парламент в Черна гора завършиха със сензация - за първи път властта в тази страна ще премине в ръцете на просръбската и проруската опозиция, която веднъж се опита да попречи на републиката да се присъедини към НАТО.
Но на практика е трудно да се повярва, че един от най-хитрите врагове на Русия в Европа - Мило Джуканович - ще се осмели да се раздели с трона, на който седи от 30 г., коментира руският вестник "Взгляд". Той е враг от онези, които малцина познават по име, но степента на враждебност към Джуканович в Кремъл се илюстрира най-добре от факта, че европейските медии пишат за президента на Черна гора като единствения действащ държавен глава, за когото влизането в Русия е забранено заради персонални санкции. Джуканович стана персона нон грата в Москва след като обвини руските тайни служби в опит да извършат държавен преврат в Черна гора и да го елиминират физически.
С това реши няколко проблема наведнъж: спечели следващите избори, хвана се здраво за разклатения си тогава трон с лозунга "Врагът е пред портата!" и деморализира просръбската опозиция, която се отнася добре към Русия.
Сега, макар Джуканович да остава президент, неговата партия ще загуби контрол над правителството. Но само ако държавният глава, формален според Конституцията, не реши да преиграе мача в своя полза. Той определено ще опита.
Парламентарното предимство от 1 глас е нестабилно, а очите и ръцете на Джуканович като баща на нацията са буквално навсякъде. Той знае най-добре на какво са способни желанията за сътрудничество със Запада и къде има хора в Черна гора, които лесно ще се съгласят и с най-радикалното решение на проблема.
Следователно битката, спечелена от опозицията, все още не означава победа във войната. Дори и да се случи, смяната на властта изобщо не гарантира, че Черна гора ще преразгледа сериозно своя курс. Наивно би било да се очаква както оттеглянето й от НАТО, така и превръщането й в съюзник на Москва, въпреки че лидерите на новопобедилата опозиция вече се обявиха за отмяна на антируските санкции.
Операцията за промяна на геополитическия вектор на Черна гора, започната от Джуканович в средата на неговото управление, като цяло изглежда завършена. Примери от съвременната история, особено на Балканите, показват, че връщане назад няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай