Чехия вгорчи празника в Русия, иска $50 млн.

Това е компенсация за взривовете

Чехия вгорчи празника в Русия, иска $50 млн. | StandartNews.com

В Дена на победата Чехия поиска Русия да й изплати 47 милиона долара като компенсация за взривовете на складовете за боеприпаси във  Врбетице през 2014 година, съобщи чешката телевизия като се позова на министъра на финансите Алена Шилерова.

По думите й тези компенсации трябва да са в съотвествие с международното право.

Тя каза, че искането за компенсация ще бъде подадено официално следващите седмици като външното им министерство готви дипломатическа нова по поръчение на правителството.

Вчера премиерът на Чехия Андрей Бабиш поиска от страните от Евросъюза да изгонят поне по един руски дипломат като солидарност за взривотете във Врбетице, защото „когато атакуват една страна на ЕС, то автоматически атакуват и всички останали“.

Експлозията през 2014-та, за която Чехия подозира, че е дело на агенти на руските специални служби, трябвало да се осъществи на българска, не на чешка територия, каза преди време вицепремиерът Ян Хамачек. Според него, в деня до експлозията в склада са се намирали руснаците Александър Петров и Руслан Боширов, които Великобритания обвинява в опит за отравянето на Сергей Скрипал.

Докато чехите вгорчаваха празника в Москва, сърбите стоплиха сърцата на руснаците.

Сръбският президент  Александър Вучич поздрави гражданите с Деня на победата на руски и подчерта колко важно е да се съхрани историята на Втората световна война и тя да се защити от опитите за ревизия. В Националния театър се състоя официална церемония в чест на Днея на победата над фашизма с участието на цялата власт

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай