Чехия и Словакия спрели Скопие и Тирана за ЕС

Текстът съдържа „концепцията за фалшификация на историята“, казват двете страни

Чехия и Словакия спрели Скопие и Тирана за ЕС | StandartNews.com

Две държави - Чехия и Словакия - са заявили, че не могат да подкрепят черновата на заключенията за разширяването на Съвета на ЕС, защото текстът съдържа „концепцията за фалшификация на историята“, се казва в съвместно изявление на министрите на външните работи на двете страни, публикувано от постоянните им представителства към ЕС, предаде БТА.

Двете страни подчертават, че оценяват усилията на германското председателство на Съвета и заявяват, че винаги през последните 16 години са били неуморни привърженици на политиката на разширяване.

В съвместното изявление се казва, че "заключенията на Съвета за процеса на разширяване, стабилизиране и асоцииране трябва да излъчат единно послание на ЕС за политиката на разширяване, от една страна, и за напредъка и слабостите на страните-кандидатки и потенциални кандидатки, от друга. Те имат пряко отражение върху редица аспекти от политиката и задават подхода на Съюза през следващия период.

Като се има предвид ключовата роля на този документ и след внимателно обмисляне, ние не можем да дадем съгласие за черновата, представена за одобрение вчера. Текстът, както е представен, съдържа елементи, които включват концепцията за фалшификация на историята, които според нас биха оказали силно негативно въздействие върху процеса на разширяване и потенциално биха могли да доведат до по-нататъшни усложнения в процеса."

Чехия и Словакия изтъкват още, че "основната цел е и остава приемането на преговорната рамка колкото се може по-скоро и след по-нататъшен анализ ние смятаме, че настоящият текст (на заключенията - бел.ред.) би могъл да усложни последващото й приемане. Убедени сме, че може да бъде намерено решение, което да отговори на исканията на нашите колеги без дълбоки последствия за подхода на (Европейския) съюз.

Ние няма да позволим Съюзът да бъде съдник на нашата споделена история, как се самоопределяме или за езика, който използваме. Тези въпроси се отнасят до засегнатите страни и ние сме насреща да ги подкрепим с опита от нашите собствени оздравителни процеси.

Също така ние сме дълбоко разочаровани, че преговорните рамки за Северна Македония, както и за Албания, не бяха приети", се казва още в съвместното изявление на външните министри на Чехия и Словакия.

Вчера българското Министерство на външните работи изрази съжаление, че "заключенията на Съвета на ЕС по процеса на асоцииране и стабилизиране бяха неочаквано блокирани от две държави-членки". "Заключенията на Съвета на ЕС по разширяването нямат нищо общо с процеса на одобряване на преговорните рамки с Република Албания и Република Северна Македония", уточниха от министерството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай