Борис Джонсън оздравява

Правителството му търпи много критики заради късната реакция на Ковид-19

Борис Джонсън оздравява | StandartNews.com

Британският премиер Борис Джонсън се възстановява след боледуване от коронавирус и изпраща указания на правителството, съобщи днес водещ член на кабинета в момент, когато управляващите са критикувани за действията си за справяне с пандемията, предаде Франс прес. След като преди седмица беше изписан от болница, министър-председателят постепенно се възстановява и е в добро настроение, каза министърът на британския кабинет Майкъл Гоув пред телевизия "Скай нюз". Гоув каза, че премиерът е разговарял с външния министър Доминик Рааб, който го замества, докато оздравее. Рааб е предал на останалите членове на кабинета инструкциите на премиера по време на телеконферентен разговор вчера сутринта, допълни министърът.

Великобритания е сред най-засегнатите от болестта Ковид-19 страни в Европа. Според последните данни на британското здравно министерство, оповестени днес, починалите в болници са се увеличили за деня с 596 и са достигнали 16 060. Ройтерс отбелязва, че това е най-малкото дневно увеличение от близо две седмици. Вчера дневното увеличение бе 888 нови починали.

Всекидневните сводки на правителството обаче са критикувани, че съобщават само броя на починалите в болниците пациенти с положителен тест, а не включват починалите в домове за възрастни или в дома си. Според организации, представляващи старческите домове, починалите в такива заведения са между 4000 и 7500.

До момента в страната са направени тестове за вируса на 372 967 души, като положителните проби са 120 067.

В четвъртък правителството реши да удължи с поне три седмици въведените на 23 март карантинни мерки. Гоув каза, че броят на смъртните случаи остава много обезпокоителен. Процентът на заразените и смъртността се задържат, но не сме напълно сигурни, че вече сме на низходящата линия, условие, което трябва да е налице, преди правителството да смекчи ограничителните мерки.

От началото на пандемията правителството е обвинявано, че е реагирало със закъснение. В. "Сънди таймс" днес отново атакува кабинета, че е пренебрегнал предупрежденията на учените и призивите да осигури предпазно облекло на медиците, а Борис Джонсън - че е пропуснал множество кризисни съвещания, посветени на коронавируса.

По данни на британските медии до момента в страната са починали между 50 и 60 медици, заразени с коронавируса.

Във в. "Мейл он сънди" водачът на Лейбъристката партия (основната опозиционна формация) Киър Стармър заяви, че правителството твърде много се е забавило да обяви ограничителни мерки, да увеличи броя на тестовете и да осигури необходимите предпазни средства на медиците.

Никой не може да каже, че премиерът не е вложил душа и сърце в борбата с вируса, защити го днес Майкъл Гоув, уверявайки, че правителството е удвоило усилията си да достави предпазно облекло на медицинския персонал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай