Борис Джонсън казва какво ще прави с карантината

Премиерът ще даде последна информация за напредъка в борбата с коронавируса

Борис Джонсън казва какво ще прави с карантината | StandartNews.com

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън ще направи обръщение към нацията по-късно днес, в което ще изложи плановете на правителството за постепенно облекчаване на наложената заради коронавируса карантина. Очакванията са за запазване на социалното дистанциране и някои дребни промени.

В телевизионното обръщение Борис Джонсън ще даде последна информация за напредъка в борбата с коронавируса. Не се очаква той да посочи конкретни дати кога ще отпаднат някои от мерките, които бяха въведени на 23 март.

Предполага се обаче, че премиерът ще обяви въвеждането на т.нар. „предупредителна система“ за проследяване на вируса. Тази система ще определя нивото на заплаха от коронавируса по скала от 1 до 5 и ще бъде коригирана въз основа на данните.

Новата система по принцип е валидна само за Англия, но правителството работи и с властите в другите части на Обединеното кралство - Уелс, Шотландия и Северна Ирландия - за въвеждането й. Смята се, че тя ще е по подобие на тази за нивото от терористична заплаха и се очаква Джонсън да каже, че страната в момента е на четвърто ниво, но се придвижва към по-долното трето.

Преди обръщението ще има среща на Комитета за извънредни ситуации „Кобра“, на която ще присъстват правителството, представители на четирите части на кралството и кметът на Лондон.

На последния редовен брифинг на кабинета в събота вечер министърът на транспорта Грант Шапс заяви, че властите ще подходят „изключително предпазливо“ при облекчаване на карантината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай