Близък на Путин иска да разори Навални

Наричат го "Готвача на президента"

Близък на Путин иска да разори Навални | StandartNews.com

Свързаният с Кремъл бизнесмен Евгений Пригожин се е зарекъл да разори руския опозиционен лидер Алексей Навални, който е в кома в берлинска болница, с постановено от съда наказание в размер на около 1,2 млн. долара, съобщава "Франс прес".

Пригожин е наричан "готвачът на президента Владимир Путин", защото неговата компания Konkord осигуряваше кетъринга за Кремъл.

Информации в медиите твърдят, че той финансира "Вагнер", частна армия от наемници, което той отрича.

Пресслужбата на Konkord в изявление в социалните мрежи цитира Пригожин да казва, че възнамерявал да приведе в действие съдебно решение от миналата година, съгласно което Навални и негови сътрудници трябва да му изплатят почти 88 млн. рубли (1,2 млн. долара) за щети във връзка с видео разследване.

"Възнамерявам да съблека дрехите и обувките на тази група от безскрупулни хора", подчертал Пригожин след разплащането с посочената в съдебното дело компания, което означава, че плащането ще отиде директно за него.

Пригожин каза, че "ако другарят Навални ритне камбаната, аз лично нямам намерение да го преследвам в този свят".

Съд през октомври миналата година постанови, че Навални, неговата сътрудничка Любов Собол и Фондацията за борба с корупцията, чийто основател е той, трябва съвместно да платят почти 88 млн. рубли на компанията "Московски школник", която прави училищни вечери.

Случаят се отнася до видео разследване на фондацията, което обвинява компанията в монополизиране на пазара и твърди, че храната ѝ е с лошо качество и кара децата да боледуват.

Навални през юли официално затвори фондацията, за да избегне плащането на дела си от наказанието, постановено от съда.

Директорът ѝ Иван Жданов в съобщение до привърженици днес предположи, че Навални може да е отровен заради едно от разследванията на фондацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай